Pri preživljanju časa z otroki je najbolj pomembno to!

ByA.K.

12. januarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Pri preživljanju časa z otroki je najbolj pomembno to!

V današnjem hitrem tempu življenja se mnogi starši trudijo, da bi čim več časa preživeli s svojimi otroki. Nova študija, objavljena v Journal of Marriage and Family, pa medtem razkriva presenetljivo resnico: ni toliko pomembna količina časa, ki ga preživimo z otroki, kot kakovost tega časa.

Študija, ki sega v leto 2015, kaže, da čas, preživet z otroki med njihovim tretjim in enajstim letom, ne vpliva na njihov končni uspeh. Vendar pa je ključno, kako ta skupni čas preživimo. Če se starši ukvarjajo s svojimi otroki, ko so pod stresom, pomanjkanjem spanca ali občutkom krivde, lahko to celo škoduje njihovemu razvoju.

Soavtorica študije, sociologinja Kei Nomaguchi iz državne univerze Bowling Green, poudarja, da je “žongliranje med delom in časom za otroke” lahko škodljivo za otroke. Slednje še posebej, če matere preživljajo čas s svojimi otroki v stresnih okoliščinah.

Kakovost

Kakovostni čas, ki ga preživimo z otroki, naj vključuje aktivnosti, kot so branje otroku, skupni obroki, pogovori z njimi in druženje ena na ena. To ima veliko bolj pozitiven učinek na otroke kot zgolj prisotnost.

Sociologinja Melissa Milkie, ena od avtoric poročila, pravi, da bi morala ta študija staršem pomagati zmanjšati občutek krivde zaradi količine časa, ki ga preživijo s svojimi otroki, ter poudariti, kaj je resnično pomembno za njihov razvoj. Študija pa žal ne ponuja konkretnega odgovora na vprašanje, koliko kakovostnega časa je dovolj. Kot pravi otroški in mladostniški psihiater Matthew Biel iz Georgetown University Medical Center, ni enostavnega recepta za to.

Študija je pokazala tudi, da ni pomembna samo kakovost časa, preživetega z otroki, temveč tudi dohodek in stopnja izobrazbe matere. To še posebej vpliva na prihodnji uspeh otrok.

“Samo količina časa, ko smo bili tako osredotočeni nanje, ne pomaga veliko,” zaključuje Milkie. Zato, če imate zahtevno delo, se ne obremenjujte z dolgimi dnevi in nočmi. Pomembno je, da ko ste prisotni, izkoristite čas z vašimi otroki na najboljši možen način.

vir; Foto: Pexels; Portal24