Pri vzgoji občutljivih otrok je največja napaka vpitje

Terapevtka pojasnjuje, kako vzgajati občutljive otroke. Disciplina je pomemben element pri vzgoji otrok. Ni pa nenavadno, da imajo starši občutljivih otrok težave z discipliniranjem.

Še posebej težko je, ker čutijo veliko več in intenzivneje kot drugi otroci. Prvi korak je spoznati, da ni nič narobe, če je vaš otrok občutljiv.

Pravzaprav je zelo občutljiv otrok lahko eden najprijaznejših in najbolj sočutnih otrok, kar jih boste kdaj srečali. Vzgoja občutljivega otroka lahko predstavlja kar nekaj starševskih izzivov, zlasti ko gre za disciplino, pravi otroška terapevtka in svetovalka za duševno zdravje Amy Morin.

Čustveno občutljivi otroci so hitro preobremenjeni. Pogosto jokajo, skrbijo jih, da bi zašli v težave in potrebujejo veliko pomiritve. Vsako čustvo tudi intenzivno občutijo. To pomeni, da bo verjetno postal preveč vznemirjen, jezen in prestrašen bolj kot drugi otroci.

Nekateri občutljivi otroci niso samo čustveno občutljivi, ampak tudi občutljivi na vse drugo, kar kakor koli premika njihove čute. Zaradi glasnih zvokov, močne svetlobe ali določenih tekstur se lahko počutijo neprijetno. Pogosto se tudi bojijo velike gneče in kakršne koli spremembe.

Terapevtka pojasnjuje, da se občutljivi otroci pogosto neradi preizkušajo nove stvari in se težko spopadajo s frustracijami. Njihova interakcija z vrstniki je lahko ogrožena, ko jih drugi otroci začnejo klicati “otrok, ki veliko joka ali otrok, ki se zlahka razjezi.”

Čeprav lahko stroga disciplina nekaterim otrokom pomaga prilagoditi svoje vedenje, bodo ostre kazni, kot sta vpitje ali kritiziranje, verjetno povzročile še več težav. Zato je pomembno najti načine za vzgojo in usmerjanje občutljivih otrok.

Določene disciplinske strategije vam bodo pomagale zagotoviti disciplino, ki jo vaš občutljiv otrok potrebuje, to so:

• sprejemanje otrokove občutljivosti

• postavljanje zdravih meja

• učenje spoznavanja in pogovora čustev

• hvaljenje otrokovega truda in ne rezultata.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Vedenjske težave otrok, ki jih starši ne smejo zanemariti

Vsi otroci se včasih slabo vedejo in velika večina zaradi stresa razvije začasne vedenjske težave. A lahko slabo vedenje otroka kaže na resno težavo, če je njegovo vedenje pretirano sovražno, agresivno ali moteče in če sprememba vedenja traja več kot šest mesecev… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Pri vzgoji občutljivih otrok je največja napaka vpitje”

Komentar: