Pri zdravstveni reformi bosta Sloveniji pomagali Finska in Estonija

ByA.K.

5. januarja, 2023
Danijel Bešič Loredan

Pri zdravstveni reformi bosta Sloveniji pomagali Finska in Estonija

Pri zdravstveni reformi, ki naj bi zaživela v letu 2024, bosta Sloveniji pomagali Estonija in Finska, je po srečanju s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Srečanje s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje so organizirali na Ministrstvu za zdravje. Na srečanju so se seznanili z zakonodajnimi in sistemskimi rešitvami ter primeri dobre prakse delovanje estonskega zdravstvenega varstva v povezavi z zdravstvenim zavarovanjem in njegovim upravljanjem.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po srečanju povedal, da so jim estonski kolegi predstavili, kako vzpostaviti moderno zdravstveno zavarovalnico, ki deluje povsem digitalno, pri čemer je vse transparentno.

Dogovorjeno je, da nam bodo pomagali pri naši reformi, sodelovali bomo tako z Estonci kot Finci,” je poudaril. Če bomo sprejeli ponujeno roko, sodelovali in se pogovarjali, bo dobršen del potrebnih sprememb po mogoče vključiti že v napovedano zdravstveno reformo, je dodal minister.

Celotnega estonskega zdravstvenega sistema ne bomo kopirali, je pojasnil Bešič Loredan. Minister je prepričan, da je Slovenija na strokovni ravni zdravstva nekaj korakov pred Estonci. Slednje tudi na področju mreže zdravstvene oskrbe.

V Estoniji so družinski zdravniki po besedah ministra za zdravje dolga leta delali v zasebnih ordinacijah, zdaj pa po posameznih regijah ustanavljajo zdravstvene domove, saj so ugotovili, da je na ta način lažje organizirati delo.

Med prednostmi estonskega zdravstva je Bešič Loredan navedel tudi organiziranost estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki v celoti nadzira ne le plačevanje in opravljanje, pač pa tudi kakovost zdravstvenih storitev, ob tem pa so podatki o toku finančnih sredstev javni in transparentni.

Predsednik upravnega odbora estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje Rain Laane je med prednostmi estonskega zdravstvenega sistema navedel digitalizacijo. Slednja pomaga pri organizaciji zdravstvenih storitev.

Moderniziran sistem spremlja delo zdravnikov. Zanje priporočajo do 12 ur dela dnevno, sistem pa dokumentira, koliko zdravnik dela v javnem in zasebnem sektorju in za koliko je presegel omejitev.

Med prednostmi slovenskega zdravstvenega sistema pa je Laane izpostavil, da Slovenija za zdravstvo namenja večji delež bruto domačega proizvoda (BDP) kot Estonija.

Vir: MMC Foto: zajem zaslona (fotografija je simbolična in ni nastala ob tem dogodku)

Ne spreglejte…

Požareport: Nasledstvo?! Kdo prevzema Zemljaričeve posle: njegova varovanka tudi Vesna Vuković, a poznavalci stavimo na Isajlovića

Požareport: Nasledstvo?! Kdo prevzema Zemljaričeve posle: njegova varovanka tudi Vesna Vuković, a poznavalci stavimo na Isajlovića. Janez Zemljarič je bil verjetno tudi tisti edini mož (iz starih časov), ki ob Milanu Kučanu ni imel občutka podrejenosti. Lahko bi rekli, da sta si bila enakovredna, še več, Kučan naj bi se Zemljariča celo previdno ter spoštljivo izogibal … več tukaj.