Pricurljale informacije o novem Renault Espaceu (video)

ByAna Koren

18. marca, 2023

Pricurljale so informacije o novem Renault Espaceu (video)

Pred vrati je šesta generacija legendarnega modela Renault Espace, sodeč po novih informacijah pa utegnejo biti nekateri razočarani.

Najprej bodo razočarani ljubitelji enoprostorcev. Renault bo namreč konec marca, natančneje 28. marca, predstavil šesto generacijo Espacea… o tem smo pisali tukaj. In to bo klasični crossover, da ne rečemo kar terenec, torej zelo blizu ideji prej predstavljenega podaljšanega Australa s sedmimi sedeži. Pričakovati je treba podobno razmerje kot med Nissanom Qashqaijem in X-Trailom, kjer je slednji večji model. 

In vse to vemo zaradi domnevno naključnega uhajanja informacij. Na spletni strani francoskega Renaulta se je povsem po naključju pojavilo gradivo v pdf formatu, ki razkriva atribute novega Espacea. Skice in meritve potrjujejo, da je Espace res postal SUV, s tem se je tako odrekel svoji dediščini. Ob predstavitvi leta 1984 je bil namreč prvi evropski enoprostorec. 

Dobra novica je, da Espace ostaja potniški na dolge proge, s sedmimi sedeži. Resda z nekoliko manj karizme, ker te skice iz uradnih navodil, objavljenih na forumu Worldscoop, v veliki meri kažejo na zasnovo, ki je podobna Australu. Drugačna in zagotovo večja je tudi medosna razdalja (2740 mm) in skupna dolžina 4740 mm, kar je več kot pri prej omenjenem X-Trailu. Vizualno je največja razlika na zadku s spremenjenimi lučmi. 00:19

Znano je tudi, da bo na voljo v dveh konfiguracijah, s petimi in sedmimi sedeži. Imel bo tudi veliko stekleno streho. Po uradnih podatkih je streha kvadratna, torej 133 cm dolga in 84 cm široka.

Za vse ostalo pa je treba počakati do konca meseca in premiero. 

vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Električni avtomobili pozimi izgubijo do 30 odstotkov dosega

Doseg električnih avtomobilov je, poleg cene, glavna tema pogovorov o njih. Še posebej v primerjavi s klasičnimi avtomobili.

Hočeš nočeš moramo priznati, da vse kaže na to, da imajo vozila na fosilna goriva in vozila na elektriko eno podobnost – deklarirano porabo goriva/energije, ki jo je v praksi nemogoče doseči. Testi preverjanja dosega jasno kažejo na izzive predvsem električnih avtomobilov. Pokazali so, da se pri nizkih temperaturah okolja doseg zmanjša do 30 odstotkov… več tukaj.