Pridobivanje kobalta za električne avtomobile: Onesnaževanje vodnih virov in kršenje delavskih pravic

Maroško podjetje Managem, ki upravlja rudnik kobalta v maroškem Bou Azerju, je prišlo pod drobnogled javnosti zaradi obtožb o kršitvah okoljskih zaščitnih standardov in delavskih pravic. Raziskava skupine novinarjev nemškega javnega servisa NDR in WDR ter dnevnega časopisa Süddeutsche Zeitung (SZ) je razkrila šokantne ugotovitve, ki so zdaj v središču pozornosti mednarodne skupnosti.

Deutsche Welle poroča, da Managem, podjetje v lasti maroške kraljeve družine, ne izpolnjuje mednarodnih standardov za zaščito delavcev in da izvaja pritiske na delavce, ki se trudijo sindikalno organizirati. Obtožujejo jih tudi, da niso v skladu z zahtevami varstva okolja pri svojem poslovanju.

BMW

Nemški avtomobilski gigant BMW, ki je leta 2020 podpisal pogodbo v vrednosti 100 milijonov evrov s Managemom za dobavo kobalta, se je odzval na te obtožbe. BMW je napovedal preverjanje vseh obtožb proti svojemu dobavitelju kobalta, ki ga uporabljajo za proizvodnjo baterij za svoje električne avtomobile. Novi zakon o nadzoru dobaviteljev, ki je stopil v veljavo začetkom tega leta v Nemčiji, določa, da so podjetja lahko odgovorna tudi v primeru kršitve okoljskih in delavskih standardov s strani njihovih dobaviteljev. BMW prek svojega maroškega dobavitelja pokriva 20 odstotkov svojih potreb po kobaltu in se je z Managemom dogovoril za “etično sprejemljivo izkoriščanje kobalta”. Za nakup kobalta od Managema pa ima načrte tudi Francoski avtomobilski proizvajalec Renault.

Raziskovalci NDR, WDR in SZ so v sodelovanju s francoskimi in maroškimi kolegi odkrili, da pri izkoriščanju kobalta prihaja do izpusta toksičnega arzena, ki se izpira na površje in onesnažuje vodne vire, ki se uporabljajo za zalivanje. V vzorcih urina prebivalcev v bližini rudnika so bile zabeležene drastično višje količine arzena od dovoljenih.

Kršitve delavskih pravic

Kršitve delavskih pravic so prav tako zaskrbljujoče. Neodvisni sindikati poročajo o tem, da Managem zaposluje nekvalificirane delavce, ne da bi jih ustrezno obvestil o nevarnostih za njihovo zdravje v rudniku, ter da rudniki ne zagotavljajo zadostne količine zaščitne opreme za delavce. Maroški sindikat GDT trdi, da Managem pritiska na svoje delavce, naj se pridružijo njihovemu sindikatu.

Managem je v odgovoru na novinarska vprašanja zavrnil vse obtožbe, trdijoč, da v rudnikih kobalta Bou Azer delujejo po “visokih delovnih in socialnih standardih”. BMW pa je izjavil, da bodo sprejeli ustrezne ukrepe, če se bodo obtožbe izkazale za resnične. Zadeva zdaj pridobiva mednarodno pozornost in bo nedvomno še naprej spremljana, saj se postavlja vprašanje odgovornosti podjetij za kršitve okoljskih in delavskih standardov v globalni dobaviteljski verigi.

vir

Foto: Open Dors Marocco (forotgrafija je simbolna)

Portal24