Prigožin grozi Putinu: Plačajte ali pa bo razpadla fronta (video)

Prigožin grozi Putinu: Plačajte ali pa bo razpadla cela fronta

Vodja plačanske skupine Wagner Jevgenij Prigožin je objavil nov videoposnetek, v katerem grozi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Prigožin pravi, da bi se lahko frontna črta zrušila vse do ruske meje in še dlje, če bi se njegove enote umaknile.

“Vsi obrambni bloki bodo padli, regija Lugansk, pa tudi Krim,” pravi Prigožin.

V videoposnetku Prigožin omenja pomanjkanje streliva. Pravi, da bi lahko spori glede plač privedli do umika njegovih čet. “Vlada bo nato prisiljena pojasniti ruskim ljudem, zakaj smo v takšnih težavah,” pravi Prigožin.

vir Foto: Getty

Ne spreglejte…

Kako dolgo bo ukrajinska vojska še lahko branila Bahmut?

Ruska vojska koncentrira svoje sile okoli Bahmuta, ki je kot najpomembnejša tarča napada v Donbasu. Kako dolgo bo ukrajinska vojska še lahko branila to mesto in kakšen bi lahko bil potek vojne v doglednem času?

Bahmut ima tako za rusko kor ukrajinsko vojsko velik strateški pomen, pravi Marina Miron, raziskovalka Centra za vojaško etiko na King’s College London. Osvojitev tega mesta bi pomenila nadaljnje napredovanje ruskih sil, recimo proti Kramatorsku.

“Takrat bi nadzorovali pomembne ceste, odrezali ukrajinske sile in močno otežili njihovo obrambo,” poudarja. Poleg tega bi to oslabilo bojno moralo ukrajinskih vojakov. Med zahodnimi zavezniki bi to vzbudilo tudi dvome o zmogljivostih ukrajinske vojske.

Na to opozarja upokojeni nemški polkovnik Ralph Thiele, nekdanji sodelavec v zasebni pisarni vrhovnega poveljnika Nata. “In ukrajinska stran je v bistvu prisiljena pokazati uspehe, to počnejo tudi zahodni partnerji. Javnost mora na nek način nenehno pojasnjevati, zakaj je tako velika podpora namenjena Ukrajini,” poudarja ta vojaški strokovnjak… več tukaj.