Prigožin poziva k koncu “posebne vojaške operacije”

Prigožin poziva k koncu “posebne vojaške operacije”: Osredotočiti se moramo na osvojeno

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da bi bilo za to državo idealno razglasiti konec “posebne vojaške operacije” v Ukrajini in ohraniti fokus na okupiranih ozemljih. Prigožinov komentar je objavila njegova tiskovna služba.

“Za oblasti (Ruske federacije) in za družbo kot celoto je potrebno narediti nek konec posebne vojaške operacije. Idealna možnost je, da se razglasi konec posebne vojaške operacije. Vse pa obvestiti, da je Rusija dosegla rezultate, ki jih je načrtovala. V nekem smislu smo jih tudi res dosegli. Uničili smo ogromno vojakov ukrajinskih oboroženih sil. Sami sebi lahko poročamo, da je bila naša naloga opravljena,” je po navajanju portala Ukrajinska Pravda dejal Prigožin.

“Teoretično je Rusija to že dosegla z uničenjem velikega dela aktivnega moškega prebivalstva Ukrajine in ustrahovanjem drugega dela, ki je pribežal v Evropo. Rusija je odrezala Azovsko in velik del Črnega morja, zasedla velik del ozemlja Ukrajine in ustvaril kopenski koridor do Krima,” je dodal.

“Priprave na ruski neuspeh”

Inštitut za vojno (ISW) v svoji novi analizi trdi, da Prigožin trenutno s svojimi izjavami pripravlja teren za uspeh ukrajinske protiofenzive. Njegov tiskovni urad je včeraj objavil tudi poročilo, v katerem ugotavlja, da naj se Rusi ne glede na vse še naprej borijo.

Poročilo navaja, da bo prihajajoča ukrajinska protiofenziva bolj verjetno uspela kot, da bi bila neuspešna. Zavrnjena je tudi možnost kakršnih koli pogajanj z Ukrajino, ki bi vključevala poravnavo in Rusiji odvzela ozemlje, ki ga je do zdaj osvojila.

Prigožin je med drugim izjavil, da bi vsak scenarij, v katerem bi se Rusija soočila s porazom, povzročil val “radikalnih nacionalnih čustev”. Slednje pa bi v Rusiji služilo kot katalizator oživljenega ruskega patriotizma.

“Pomembno je omeniti, da Prigožin, eden najbolj skrajnih ideoloških voditeljev ruske provojne frakcije, verjame, da lahko Rusija doživi poraz v Ukrajini in da bi tak poraz Rusiji dejansko kratkoročno koristil. Prigožinovi komentarji, skupaj s tistimi drugih radikalnih provojnih glasov poudarjajo prednost, ki jo provojna skupnost daje krepitvi ruske družbe za dolgotrajen boj proti Zahodu,” navaja ISW.

Britanski obveščevalci: Putin se pripravlja na dolgo vojno

Britanski obveščevalci medtem pravijo, da se Putin pripravlja na dolgo vojno. “Ruski zakon o naborništvu ne nakazuje, da se Putin pripravlja na velik nov val naborništva. Namesto slednjega Putin pripravlja na dolgoročnejši pristop k vojni v Ukrajini, pravijo britanski obveščevalci.

Vladimir Putin je podpisal zakon o postopkih elektronskega vpoklica v vojsko z namenom preprečevanja izogibanja mobilizaciji. “Oblasti bodo tiste, ki se izmikajo mobilizaciji, najverjetneje kaznovale s samodejno omejitvijo pravice do zaposlitve in potovanja v tujino,” je v najnovejšem obveščevalnem poročilu zapisalo ministrstvo za obrambo.

“Zaenkrat daje Rusija prednost novačenju dodatnih prostovoljcev. Vendar je ta poteza najverjetneje del dolgoročnejšega pristopa k zaposlovanju. Rusija v Ukrajini namreč pričakuje dolgotrajen konflikt,” so sklenili predstavniki obveščevalne službe.

vir Foto: zajem zaslona