Prihaja dolgotrajen vročinski val s temperaturami do 37 °C

ByMiha Kovač

9. julija, 2024 , ,
Poletje [Foto: Pexels]

Prihaja dolgotrajen vročinski val s temperaturami do 37 °C

Letošnje poletje je bilo do sedaj z vročino precej prizanesljivo je na platformi X  zapisala Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO). V mesecu juniju sta bila sicer zabeležena dva vročinska vala, a sta bila oba kratkotrajna. K temu je prispeval vpliv sveže atlantske zračne mase, ki je poskrbela tudi za obilnejše padavine.

V naslednjih desetih dneh izrazitejše osvežitve ni na vidiku. Temperatura bo po nižinah vsak dan presegla 30 °C. Najbolj vroč dan v tem tednu bo petek, ko se bodo temperature gibale med 31 in 35 °C, v vzhodnih delih Slovenije pa lahko dosežejo tudi 37 °C. Tudi noči bodo tople, saj se marsikje ne bodo ohladile pod 20 °C.

Proti koncu tedna bo nekoliko manj vroče, za kakšno stopinjo, hkrati pa se bo povečala možnost za posamezne nevihte. Vročinski val se bo verjetno nadaljeval tudi v prihodnjem tednu, navaja ARSO.

Nasveti za ohranjanje zdravja in udobja:

  1. Hidratacija: Pijte veliko vode, tudi če niste žejni. Izogibajte se alkoholnim, kofeinskim in sladkanim pijačam, ki lahko povzročijo dehidracijo.
  2. Hlajenje: Ostajajte v zaprtih prostorih, kjer je klimatizirano ali uporabljajte ventilatorje. Če nimate klimatske naprave, obiščite javne kraje, kot so nakupovalna središča ali knjižnice, ki so klimatizirani.
  3. Lahka oblačila: Nosite lahka, svetla in zračna oblačila. Izogibajte se temnim barvam in tesnim oblačilom, saj te povečujejo toploto.
  4. Zaščita pred soncem: Uporabljajte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (SPF), nosite klobuk s širokimi krajci in sončna očala. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše.
  5. Prehrana: Jejte lahke obroke, ki vsebujejo veliko sadja in zelenjave. Izogibajte se težki, mastni hrani.
  6. Ohladitev telesa: Tuširajte se z mlačno vodo ali uporabljajte hladne obkladke za zniževanje telesne temperature.
  7. Aktivnosti na prostem: Omejite fizične aktivnosti na prostem, še posebej med najtoplejšim delom dneva. Če morate biti zunaj, delajte to zgodaj zjutraj ali pozno popoldne.
  8. Skrb za ranljive osebe: Posebno pozornost namenite otrokom, starejšim osebam in tistim z zdravstvenimi težavami, saj so bolj občutljivi na vročino. Redno preverjajte, če so dobro.
  9. Hišni ljubljenčki: Poskrbite, da imajo vaši hišni ljubljenčki vedno na voljo svežo vodo in senco. Nikoli jih ne puščajte v parkiranih avtomobilih.

S temi ukrepi boste lahko bolje prenašali vročino in ostali zdravi v tem vročinskem valu.

Portal24; Foto: Pexels