Prihaja sezona prehladov: 10 najboljših živil za krepitev imunosti

ByAna Koren

8. novembra, 2023 , ,
Hrana za imunost Foto_Portal24hrana za imunost Foto_Portal24

Prihaja sezona prehladov: 10 najboljših živil za krepitev imunosti

Z bližajočim se hladnejšim vremenom se povečuje tudi tveganje za prehlade, gripe in druge sezonske bolezni. Čeprav ni čarobnega živila, ki bi zagotavljalo popolno zaščito pred bakterijami in virusi, obstaja nekaj korakov, ki jih lahko naredite za krepitev svojega imunskega sistema. Raziskave so pokazale, da kakovost vaše prehrane in življenjskega sloga lahko vplivata na moč vašega imunskega sistema. Poleg tega obstaja seznam živil, ki so bogata z hranili, ki lahko pomagajo podpreti vaš imunski sistem in vas zaščititi pred sezonskimi boleznimi.

Jagodičevje

Borovnice, jagode, robide in maline so pravi zaklad hranil. So bogate z vitaminom C, ki je ključen za pravilno delovanje imunskega sistema, ter vsebujejo antioksidante, ki pomagajo ohranjati vašo imunost močno in odporno na okužbe, kot piše v članku v reviji Molecules.

Česen

Česen ni le nepogrešljiv za okus v mnogih jedeh, temveč vsebuje tudi alicin, spojino z antibakterijskimi in protivirusnimi lastnostmi. Redno uživanje česna lahko pomaga ohranjati zdravje imunskega sistema, še posebej v obdobjih povečane izpostavljenosti nalezljivim boleznim.

Špinača

Ta zelenolistna zelenjava je prava zakladnica hranil. Bogata je z vitaminom C, betakarotenom in železom, kar jo naredi za odlično živilo za spodbujanje krepitve imunskega sistema. Vitamin A, ki izvira iz betakarotena, je ključen za zdravje oči in imunskega sistema.

Ingver

Ingver že stoletja velja za naravno zdravilo za različne bolezni. Poleg svojih protivnetnih lastnosti pomaga tudi telesu pri boju proti okužbam. Ingverjev čaj ali ingverjev sok sta odlična izbira za hladne dni.

Orehi

Lešniki so pravi energijski naboj. Bogati so z vitaminom E, ki deluje kot antioksidant in pomaga zaščititi celice pred oksidativnim stresom. Poleg tega so orehi vir zdravih maščob in vlaknin, ki podpirajo splošno zdravje.

Semena

Sončnična, bučna in lanena semena so mala hranilna zaklada. Vsebujejo različna hranila, ki pomagajo krepiti imunski sistem, vključno z vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Na primer, bučna semena so bogata s cinkom, ki igra pomembno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema.

Pomaranče

Poleg tega, da so okusne in osvežilne, so pomaranče odličen vir vitamina C. Ta vitamin igra ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje belih krvničk, ki se borijo proti okužbam.

Jogurt

Jogurt je bogat s probiotiki, koristnimi bakterijami, ki spodbujajo zdravje črevesja. Črevesna mikrobiota ima ključno vlogo pri podpori imunskega sistema, zato je redno uživanje jogurta koristno za ohranjanje ravnovesja v črevesju.

Brokoli

Brokoli je še ena superzelenjava, ki vsebuje vitamin C, vitamin A in druge hranilne snovi, ki so ključne za imunski sistem. Prav tako je bogat z vlakninami, ki spodbujajo zdravje črevesja.

Kurkuma

Kurkuma vsebuje kurkumin, spojino z močnimi protivnetnimi lastnostmi. Redno uživanje kurkume lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu in tako podpira imunski sistem.

Če želite okrepiti svoj imunski sistem v prihajajoči sezoni prehladov, vključite ta hranila bogata živila v svojo prehrano in poskrbite za zdrav življenjski slog. Ne pozabite, da je uravnotežena prehrana ključna za splošno zdravje in dobro počutje. S pravilno prehrano in nego lahko znatno zmanjšate tveganje za sezonske bolezni ter ostanete vitalni in zdravi v hladnih mesecih.

vir

Foto: Portal24