Prihajajo nove cene pogonskih goriv, kakšne bodo?

ByAna Koren

3. januarja, 2023 ,

Prihajajo nove cene pogonskih goriv, kakšne bodo?

Zaradi novoletnih praznikov se bodo regulirane cene bencina in dizla spremenile v sredo in ne v torek. Kaj se nam obeta? Ali naj s polnjenjem rezervoarja jeklenega konjička počakamo do srede in vsaj malo prihranimo? Ali  je bolje, da gremo na črpalko takoj?

V sredo bodo začele veljati nove cene goriv. Kaj se nam obeta tokrat? Na Financah so izračunali, da nas 4. januarja, če vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv, čaka podražitev.

Bencin naj bi se podražil za približno pet centov in bo zanj treba odšteti okoli 1,29 evra za liter, kaže zmeraj točna ocena časnika Finance. Dražji bo tudi dizel, ki se bodo gibale okoli 1,52 evra za liter.

50 litrski rezervoar se bo tako podražil za okoli dva evra, za bencinskega boste tako s 4. januarjem odšteli dobrih 64 evrov, za dizelskega pa 76 evrov. 

Kako se oblikuje cena?

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Omejena je tudi marža za kurilno olje, na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Vir: N1 Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Cena nafte na londonskem trgu lani 10 odstotkov višja

Na svetovnih trgih so se cene nafte v letu 2022 dvignile že drugo leto zapored, a bistveno manj kot leto prej. Višanje je posledica velikih nihanj tako zaradi ruske invazije na Ukrajino kot šibkosti največjih svetovnih gospodarstev… več tukaj.