Prihajajo nove, višje urne postavke za upokojence!

ByA.K.

5. februarja, 2024 ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Prihajajo nove, višje urne postavke za upokojence!

Prihodnji mesec bo za upokojence, ki opravljajo začasno ali občasno delo, prišlo do pomembnih sprememb. Delodajalci jim od 1. marca ne bodo smeli plačati manj kot 7,21 evra bruto na uro za opravljeno delo. Hkrati pa bo višina njihovega celotnega dohodka v koledarskem letu 2024 omejena na 10.781,07 evra bruto. Ta dva nova zneska sta rezultat uskladitve z minimalno plačo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo novo odredbo o višini urne postavke in dohodku za upokojence, ki opravljajo začasno ali občasno delo. Do 29. februarja 2024 velja, da je višina urne postavke za opravljeno uro dela upokojencev znašala 6,92 evra bruto, pri čemer je bil največji dovoljeni zaslužek v letu 2023 omejen na 10.346,52 evra bruto.

Leta 2022 sprejeta novela zakona o urejanju trga dela je izenačila bruto urno postavko za delo upokojencev z bruto postavko za študentsko delo. Obe… več na Senior24

Foto: Freepik; Portal24

Ne spreglejte…

Glas upokojencev: Nova politična stranka na slovenskem političnem parketu

Slovenija je bila danes priča rojstvu nove politične stranke, ki obljublja, da bo spremenila politično krajino za eno najbolj prezrtih skupin v družbi – upokojence. Stranka “Glas Upokojencev” je bila uradno predstavljena na svojem ustanovnem kongresu danes v Ljubljani, kjer so njeni ustanovitelji in podporniki izrazili svojo zavezanost k reševanju izzivov, s katerimi se soočajo starejši državljani.

Ustanovni član gibanja Glas upokojencev in podpredsednik zavoda Inštitut 1. Oktober, po novem pa tudi član sveta stranke Glas upokojencev Igor Černoga je že v uvodnem nagovoru izpostavil, da je danes pomemben dan za Slovenijo, saj pogosto marginalizirana in tudi zaničevana skupina državljanov dobiva svoj glas… več tukaj.