Priljubljena Málaga: Blagoslov in prekletstvo

ByAnja Kadič

16. marca, 2024 , ,
Malaga [Foto: Pixabay]

Priljubljena Málaga: Blagoslov in prekletstvo

Málaga, živahno središče španske Costa del Sol, se sooča s pritiskom, ki preizkuša meje gostoljubja njenih prebivalcev. Dolgo znana po svojem sončnem podnebju in privlačnih življenjskih stroških, je mesto postalo žarišče turistične industrije, kar pa ni brez posledic. Razočaranje domačinov zaradi vedno večjega števila obiskovalcev zdaj dobiva glasen in vizualen izraz v obliki protiturističnih nalepk, raztresenih po urbanem jedru.

Sprehod po ulicah Málage razkrije zanimivo paletno nalepk, ki segajo od nostalgije “to je bil moj dom” do odkrito sovražnih “pojdi jebeno domov”. Te nalepke niso le spontan izraz frustracij; za njihovim nastankom stoji pobuda lokalnega bar lastnika Dani Drunka, ki je v znak protesta zagnal kampanjo po mestu. Inspiriran s strani rednih gostov svojega bara Drunkorama, Drunko uporablja nalepke kot sredstvo za komunikacijo globoko zasidranega nezadovoljstva med domačini.

Málaga se že dolgo bori z dvojčkoma gentrifikacije in turizacije, ki izpodrivata domorodno prebivalstvo iz njihovih domov in preoblikujeta mestno tkivo. Pritožbe segajo od izgube lokalne identitete do pomanjkanja dostopa do osnovnih storitev, kot so trgovine s strojno opremo, ki so jih zamenjali turistično usmerjeni obrati. Lokalni politiki, kot je Dani Pérez, odprto kritizirajo mestno upravo za neukrepanje v zaščito interesov domačinov, medtem ko se cena nepremičnin in življenjskih stroškov neustavljivo dviga.

Priljubljenost Málage: Blagoslov in prekletstvo

Turistična priljubljenost Málage ni naključje. Costa del Sol je že desetletja priljubljena destinacija za številne obiskovalce, z letom 2023, ki je postavilo rekord s 14 milijoni obiskovalcev. Vendar to priljubljenost spremlja preobrazba mesta, ki zdaj privablja tehnološka podjetja in digitalne nomade, kar dodatno spodbuja priliv tujcev in spreminja demografsko sliko mesta.

Iskanje ravnovesja

Kljub očitnemu nezadovoljstvu domačinov se zdi, da je Málaga ujeta med svojo gospodarsko odvisnost od turizma in tehnološkega sektorja ter potrebo po ohranitvi kakovosti življenja za svoje prebivalce. Razprava o tem, kako najti ravnovesje med gostoljubjem in ohranitvijo lokalne identitete, je bolj aktualna kot kadarkoli prej.

Málaga stoji na razpotju, kjer se mora odločiti o svoji prihodnosti. Ali bo nadaljevala pot pretiranega turizma in gentrifikacije ali bo našla način, kako vključiti rastoče gospodarstvo, ne da bi pri tem žrtvovala svoje domačine? Odgovor na to vprašanje bo imel dolgoročne posledice ne samo za Málago, temveč za mnoga turistična mesta po svetu, ki se soočajo s podobnimi izzivi.

[Vir: Euronews]; Foto: Pixabay; Portal24