Priložnost za sanjsko hišo: Hiša na Siciliji za 3 €

ByAlenka Mirnik

18. junija, 2024
Sicilja [Foto: Sicilija/fotografija je simbolna]

Priložnost za sanjsko hišo: Hiša na Siciliji za 3 €

Leta 2019 je južnoitalijanska vas Sambuca di Sicilia postala globalno znana zaradi prodaje hiš za samo 1 €. Takšne pobude so bile zasnovane, da bi oživile podeželska mesta z vse manj prebivalci in preprečile propadanje zapuščenih hiš. Čeprav so bile nekatere pobude neuspešne, je Sambuca doživela velik uspeh s poplavo povpraševanja, tudi iz ZDA in Bližnjega vzhoda, kar je v lokalno gospodarstvo prineslo približno 20 milijonov evrov.

Zdaj Sambuca di Sicilia ponovno ponuja več hiš, vendar se je cena dvignila. V letošnji dražbi bo na voljo deset domov po začetni ceni 3 €. Te hiše se nahajajo v starem mestnem okrožju Saracen in naj bi bile strukturno zdrave. Kljub začetni ceni 3 € bo končna cena verjetno precej višja, saj so hiše doslej dosegle cene med 5000 in 10.000 evri.

Hiše, zgrajene iz kamna medenega odtenka, imajo dve do tri spalnice in niso večje od 80 kvadratnih metrov. Nekatere se ponašajo z notranjimi dvorišči z limonovci in svetlimi tlemi iz majolike, vendar večina potrebuje obsežna popravila. Novi lastniki morajo za osnovno prenovo pričakovati stroške vsaj 30.000 €, medtem ko bi popolna prenova lahko presegla 200.000 €. Obnovitvena dela morajo biti zaključena v treh letih, sicer kupci izgubijo depozit v višini 5000 €.

Shema hiš za 1 € je prinesla prepotreben dohodek in nova delovna mesta za lokalne gradbenike, arhitekte in oblikovalce. Prav tako je spodbudila odprtje novih turističnih nastanitev in trgovin ter ustvarila prostore za delo na daljavo, privabljajoč digitalne nomade. Demografsko stanje mesta se je spremenilo, saj je pobuda pritegnila številne tuje kupce, kar je mestu prineslo vzdevek “Mala Amerika”.

Čeprav je pobuda ponovno oživila Sambuco, bodo tisti, ki iščejo izjemno izkušnjo v stiku z domačini, morda želeli iskati drugje. Za več informacij in fotografije razpoložljivih nepremičnin lahko zainteresirani obiščejo spletno stran mestnega sveta.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay