Primer želodec: Kolikšna bo odškodnina za oškodovana pacienta?

ByA.K.

20. februarja, 2024
Foto: Freepik

Primer želodec: Kolikšna bo odškodnina za oškodovana pacienta?

1. februarja sta dva pacienta, ki med seboj nista povezana, prejela šokantne novice zaradi hude napake na Onkološkem inštitutu. Prvi pacient, ki je mislil, da je zdrav, je bil obveščen, da dejansko ima raka. Drugi pacient, prepričan, da je raka premagal, je izvedel, da so mu po pomoti odstranili zdrav želodec.

Zadeva je pritegnila pozornost javnosti po tem, ko je direktorica centra Barsos, Urša Marn, na novinarski konferenci priznala zamenjavo vzorcev. “Naknadno se je izkazalo, da je najverjetneje oziroma da je prišlo pri nas do zamenjave. Ne vemo točno, v katerem delu postopka,” je dejala Marn.

Pacient brez želodca, ki je ponujeno psihološko pomoč zavrnil, se zdaj sooča z možnostjo odškodninske tožbe. Njegov odvetnik Rok Petrič je poudaril, da je njegov klient v hudem šoku in da zavrnitev psihološke pomoči “seveda ne pomeni nič.” Čeprav pacient upa na mirno poravnavo, je jasno, da pričakuje odškodnino.

Višina odškodnine

Bernard Zupanc, poznavalec odškodninskega prava, meni, da bo višina odškodnine verjetno skromnejša. Šlo naj bi namreč za administrativno napako, ki je povzročila medicinsko napako, a je kljub temu zavarovana. Po Fischerjevi lestvici bi odškodnina lahko znašala med 50 in 60 tisoč evri. Odvetnik Bernard Zupanc je dodal, da za pacienta, ki so mu po pomoti odstranili zdrav želodec in ki se sooča z 30-odstotno invalidnostjo, Zupanc predvideva, da bi odškodnina lahko znašala nekje med 100 in 200 tisoč evri. Dodaja, da bi v primeru, ko pacient ne bi mogel nadaljevati s svojim poklicem ali bi bil primoran zamenjati poklic, lahko bil upravičen do doživljenjske rente.

Za drugega pacienta, ki je bil napačno obveščen, da je zdrav, in ki še ni odločil o iskanju odškodnine, Zupanc meni, da so možnosti za pridobitev odškodnine manjše in bi, če sploh, bila precej nižja. Ta ocena temelji na trenutno znanih okoliščinah, vključno z možnostjo, da je do februarja prišlo do bistvenega poslabšanja pacientovega zdravstvenega stanja zaradi raka.

Iz centra Barsos so sporočili, da bodo podali več informacij po tem, ko bodo temeljito preučili vse protokole in postopke. Zupanc poudarja, da je za začetek postopka odškodninske zahteve potrebna aktivnost s strani pacientov.

[Vir: 24ur]; Foto: Freepik; Portal24