Proslava: Kam greš Slovenija?

Proslava ob dnevu državnosti se je od lanske precej razlikovala. Lani je  Slovenija praznovala 30 let samostojnosti, letos še eno leto več. Lani si je opozicija v režiji protestnikov pripravila svojo proslavo in imeli smo dve, državno in protestno.

Naj spomnim, protestniki so lani izžvižgali minuto molka za padle za Slovenijo.

Proslavi pred dnevom državnosti lani in letos sta se precej razlikovali. Lani je Slovenija praznovala 30 let samostojnosti, letos še eno leto več.

Lani se je na proslavi predstavilo Slovenijo, slovensko besedo, slovensko tradicijo, slovenstvo. Proslava je lani počastila vse, ki so zaslužni za to, da imamo domovino. Proslava lansko leto je bila poklon Sloveniji in slovenstvu. A opozicija si je lani v režiji protestnikov pripravila tudi svojo, vzporedno proslavo. Tako smo imeli kar dve, državno in protestno.

Lani so protestniki izžvižgali minuto molka za padle za Slovenijo.

Leto 2021: Ob prihodu na proslavo ob 30 letnici samostojne Slovenije, Janez Janša in Urška Bačovnik/ Foto: Ana Kovač

Vlada Janeza Janše je lani na proslavi gostila številne tuje goste, premierje sosednjih držav,  tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel je prišel.

Pomembnejših tujih gostov letos ni bilo. Pravzaprav ni bilo nobenega. Zaradi poti v Bruselj ni bilo niti premierja dr. Roberta Goloba.

Prireditev lani in letos imata še eno razliko, ograje.  Lani je bila okoli prireditvenega prostora ograja. Zaradi protestnikov, ki so že večkrat pokazali, da so nasilni pa tudi zaradi varnosti tujih in pomembnih gostov. Letos protestnikov ni bilo, tujih gostov tudi ne, zato tudi ograja ni bila potrebna.

Proslava se je letos začela po seji državnega zbora, slavnostna govornica na seji je bila predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič. Na Kongresnem trgu je še zadnjič v vlogi predsednika države, zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor.

Leto 2022: Ob prihodu na proslavo ob 31. letnici samostojne Slovenije, Urška Klakočar Zupančič/ Foto: zajem zaslona

Prihod najvišje predstavnice zakonodajne oblasti, predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič je mnoge pustil brez besed. Na družabnem omrežju Twitter pa pravo poplavo odzivov.

Poklon Sloveniji

Proslava ob dnevu državnosti je bila torej letos res precej drugačna od lanske. Slovenci so bili lani nanjo ponosni, vihrale so zastave, tekle so solze radosti. Proslava je lani počastila vse, ki so zaslužni za to, da imamo domovino. Proslava lansko leto je bila poklon Sloveniji in slovenstvu.

Letos je bila proslava več ali manj zato, ker je morala biti. Brez pravega slovenskega utripa, brez radosti. Bile so solze, žal solze zgroženosti in obupa, ko je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ob protokolarnem  prihodu na proslavo zaplesala pred častno četo.

To je bilo letos več ali manj tudi vse.

Kam greš Slovenija?

Miha Kovač

Opomba: Mnenje avtorja ne odraža nujno tudi mnenja uredništva.