Primož Roglič obranil rumeno majico na 76. Dirki po Dofineji

Primož Roglič [Foto: Zajem zaslona]

Primož Roglič obranil rumeno majico na 76. Dirki po Dofineji

Na kraljevski etapi 76. Dirke po Dofineji je Primož Roglič v svojem slogu ubranil in še utrdil lastništvo rumene majice. Druga zaporedna zmaga je prišla s silovitim sprintom navkreber na ciljnem vzponu ekstra kategorije, s čimer je “Rogla” dokazal, da je povsem pripravljen za Tour de France.

Za etapno zmago na Samoëns 1600 se je v zadnjem kilometru pomerila deveterica najmočnejših kolesarjev letošnje Dirke po Dofineji, med katerimi pa ni bilo Remca Evenepoela. V zadnjih metrih ni bilo dvoma, kdo je najmočnejši. Zasavski orel je v zadnjih dvesto metrih stopil na pedale in se otresel vseh tekmecev. Le mladi Američan Matteo Jorgenson je lahko prišel v cilj skupaj s Slovencem. Sprint za tretje mesto z dvema sekundama zaostanka je dobil Giulio Ciccone.

Rogličeva druga zaporedna etapna zmaga na gorski etapi pomeni velik korak k osvojitvi druge Dirke po Dofineji, ki jo je že osvojil pred dvema letoma v dresu nizozemske ekipe. Zdaj Roglič slavi tretjo zmago v dresu Bore Hansgrohe in skupno že 83. zmago profesionalne kariere.

Roglič ima zdaj v skupnem seštevku ima 1:02 prednosti pred Jorgensonom in 1:13 pred presenetljivim Kanadčanom Derekom Geejem. Rogličev novi pomočnik Aleksander Vlasov je četrti (+1:56). Evenepoel je v cilj prišel z zaostankom 1:46 in je zdrsnil z drugega na skupno šesto mesto. Na petem mestu je kapetan grenadirjev Carlos Rodriguez.

Soler ujet dva kilometra pred ciljem

Ubežnik dneva Marc Soler (UAE Emirates) je imel na začetku ciljnega vzpona še dobre štiri minute prednosti, a se je prednost pred skupino z rumeno majico hitro topila. 3,3 km pod vrhom je imel Soler zgolj še minuto prednosti pred kapetani. Roglič in ostali najmočnejši kolesarji letošnje generalke za Tour so Katalonca ujeli dva kilometra pred ciljem.

Drugouvrščeni Evenepoel je začel sredi zadnjega vzpona popuščati in ni zmogel več držati stika s skupino vodilnega Rogliča, kjer je imela nemška ekipa vse pod nadzorom. Belgijec je v cilj prišel z izgubo slabih dveh minut. Vlasov je drugi dan zapored nesebično narekoval ustrezen tempo za Rogliča, in mu tako omogočil moč za etapni uspeh.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona