Primož Roglič osvojil dirko od Tirenskega do Jadranskega morja

Primož Roglič osvojil zahtevno “tappo dei muri”

Na kolesarski dirki od Tirenskega do Jadranskega morja je naš Primoš Roglič zmagal še tretjič zapored! V Osimu je dobil t. i. etapo zidov, v kateri je bilo treba premagati kar 20 zahtevnih vzponov.

V ciljni sprint je skupaj prišlo osem kolesarjev. Primož Roglič (Jumbo Visma) je pravi trenutek sprožil napad in ugnal Taa Geoghegana Harta (Ineos) in Joaa Almeido (UAE). Rogloč ima zdaj v skupnem seštevku ima zdaj 18 sekund prednosti pred Almeido. Slovenec se je na podelitvi pojavil kar štirikrat. Ob etapni zmagi je na oder prišel še po majice za vodstva v skupnem seštevku, gorskih ciljih in točkah.

“Bilo je zelo težko, v zadnjih metrih je bilo veliko kolesarjev, ki so napadali. Ceste so bile ozke, na koncu mi je uspelo zmagati, česar sem zelo vesel,” je v prvi izjavi povedal Roglič. Dirka se bo končala v nedeljo, a Slovenec še ni želel govoriti o končni zmagi: “Izkušnje mi pravijo, da ni konec, dokler ne prečkam ciljne črte.”

Kar 20 vzponov


Šlo je za “tappo dei muri” oziroma etapo zidov, ki je vsakoletni spektakel, ki ga  pripravijo v hribih, vaseh in mestih nad Jadransko obalo. Na 193 km dolgi krožni trasi okoli Osima je bilo 20 različnih vzponov, pri čemer se gre trikrat v mestni krog s štirimi zidovi. Najtežja sta zadnja v samem mestu Costa del Borgo (1,5 km s 13 %, maksimum 22 %) in ciljni vzpon (1,7 km s 6 %, maksimum 16 %). Za nameček je imel prvi 500 metrov kock, drugi pa 700 metrov tlakovanih ulic v središču mesta.


Večji del etape je bilo v begu 11 kolesarjev, ki so imeli več kot tri minute prednosti, ujeti so bili približno 40 km pred ciljem. Le malo pozneje je v vodilni skupini grdo padel Wilco Kelderman (Jumbo Visma).

Vlasov navidezno prevzel vodstvo


Približno 30 km pred ciljem je napad uspel četverici Aleksander Vlasov, Guillaume Martin, Alex Aranburu in Carlos Verona, ki si je nabrala slabe pol minute prednosti. Vlasov je bil tako slabe pol ure v virtualni majici vodilnega. V ozadju je na polno vozil Wout van Aert, ki je poskrbel, da je bila skupina ujeta pet kilometrov pred ciljem, ko se je začel predzadnji strmi vzpon.

V najstrmejšem predelu je najprej potegnil Landa, na njegov napad je odgovoril tudi Roglič. Favoriti so tako skupaj začeli zadnji spust in zadnji vzpon. Ko so se favoriti gledali, je 1,8 km pred ciljem napad sprožil Michael Woods, a je bil ujet 600 metrov pozneje. Na ozkih metrih tik pred ciljem se je najbolje znašel prav Roglič.

Vir Foto: STA