Primož Roglič predstavil traso Gira 2024: Spektakularno težavna dirka že od začetka

V gledališču v Trentu potekala predstavitev celotne trase Gira 2024, ki bo v naslednjem letu ponovno navduševal ljubitelje kolesarstva po vsej Italiji. Dogodek je bil še posebej poseben, saj se je na odru pojavil tudi junak letošnjega rožnatega kroga, Primož Roglič. Slovenski kolesar, ki je letos osvojil srca navijačev z zmago na Višarjah, je delil svoje vtise o trasi za prihodnje leto.

“To so bili najbolj čustveni dnevi moje kariere. Vesel sem, da sem bil del te zgodbe. Noro je bilo zmago na Višarjah proslaviti s svojimi navijači. Pri trasi za 2024 mi je najbolj všeč 20. etapa, z dvojnim vzponom na Monte Grappo. Mislim, da bo to odločilni dan,” je povedal Roglič.

Start Dirke po Italiji 2024 je načrtovan za 4. maj v Torinu, kjer bosta tudi naslednji dve etapi, ki bosta potekali v regiji Piemont na severozahodu Italije. Prva etapa bo precej zahtevna, s tremi kategoriziranimi vzponi, in bo posvečena spominu na legendarno generacijo nogometašev iz Torina, ki so leta 1949 umrli v letalski nesreči. Trasa bo potekala ob vznožju Superge, kjer se je nesreča zgodila na datum, ko se bo naslednje leto dirka začela.

Prvi vzponi

Iz Piemonta se bo karavana premaknila v Ligurijo in Toskano, nato pa se bodo začeli prvi vzponi in zahtevnejše gorske etape. Šesta etapa med Viareggiom in Rapolano Terme bo prinesla izziv kolesarjem s 12 km makadamske ceste, ki je znana udeležencem dirke Strade Bianche.

Prvi teden bo zaključila 7. etapa, kronometer od Foligna do Perugie, dolg 37,2 km in s spoštljivimi 400 metri višinske razlike zaradi vzpona na koncu. Osma etapa bo zaznamovana s petimi zvezdicami in ciljem na Prati di Tivu, kjer poteka dirka od Jadranskega do Tirenskega morja. Prvi teden bo zaključila ravninska etapa do Neaplja.

Drugi teden bo prinesel obisk zgodovinskih Pompejev ob vznožju Vezuva ter sobotni ravninski kronometer med Castiglione delle Stiviere in Desenzano del Garda (31 km). Nedelja bo prinesla kraljevsko etapo s ciljem na zahtevnem smučišču Livigno, kjer se bo zadnjih 1,8 km vzpona povzpelo z naklonom do 18 odstotkov.

Po dni počitka v Livignu bo karavana prečkala znameniti prelaz Stelvio (2758 m), najvišjo točko dirke, in nadaljevala v Val Gardeno, kjer se bo končala v Santa Cristini s ciljnim vzponom do Monte Pane. Naslednja etapa se bo začela v Selvi in bo kolesarje popeljala do Passa Brocona.

Furlanija

Slovenija bo deležna posebne pozornosti v 19. etapi, ki bo potekala v Furlaniji – Julijski krajini, od Mortegliana pri Vidmu do Sappade, in bo dolga 155 km.

Predzadnja etapa (Alpago–Bassano del Grappa, 175 km) bo tudi zadnja priložnost za spremembo skupnega seštevka, saj bosta kolesarje čakala dva 18-kilometrska vzpona na Monte Grappo. Zadnji dan bo tradicionalno namenjen ravninski in nezahtevni etapi, tokrat dolgi 126 km okoli Rima. Italijanska prestolnica bo cilj dirke gostila šestič.

Direktor dirke Mauro Vegni je opisal traso Gira 2024 kot zahtevno in polno vzponov že od začetka: “Izvedbe Gira 2024 ne moremo primerjati s prejšnjimi. Začela se bo navzgor, in to ne samo v prenesenem pomenu, ampak z vzponom že drugi dan na Oropo. To je zahtevna trasa, s številnimi težkimi in srednje zahtevnimi vzponi, ki tokrat niso na vrsti šele zadnji teden, ampak skozi celotno dirko. Ne smemo podcenjevati niti skoraj 70 km kronometrov. Tisti, ki bo želel zmagati, bo moral iti na polno od starta. Pričakujem pravi spektakel.”

vir Foto: Giro d’Italia X Portal24