Primož Roglič zmagovalec šeste etape Dirke po Dofineji

Primož Roglič [Foto: Zajem zaslona]

Primož Roglič zmagovalec šeste etape Dirke po Dofineji

Primož Roglič (Bora Hansgrohe) je slavil zmago na šesti etapi letošnje Dirke po Dofineji. Na naporni gorski etapi, ki se je začela v Hauterives in končala na vrhu Le Collet d’Allevard po 174,1 km dolgi trasi, je Roglič pokazal največ moči. Na cilj je prišel pred Giuliem Cicconejem (Lidl Trek) in moštvenim kolegom Aleksandrom Vlasovom.

Etapa je vključevala dva uradna vzpona, pri čemer je bil prelaz Granier (8,9 km s 5,4 %) 45 km pred ciljem ključen. Kolesarji so morali premagati skupno 3145 višinskih metrov, kar je bil pravi preizkus za kapetane, ki pa jih še težji etapi čakata v soboto in nedeljo.

Magnus Cort Nielsen (Uno-X Mobility) je večji del etape vodil ubežnike, ki so si nabrali že šest minut prednosti. Ta se je začela zmanjševati na drugem kategoriziranem vzponu dneva, Col du Granier, in po spustu padla na tri minute. Napake skupine ubežnikov so zmanjšale prednost, preden sta Cort Nielsen in Gregoire napadla pred zaključnim vzponom na Le Collet d’Allevard.

Roglič je pospešil

Glavnina, ki jo je vodil Jonathan Castroviejo (Ineos-Grenadiers), je kmalu začela lov na preostala ubežnika. 3,9 km pred ciljem je bil ujet še zadnji ubežnik Gregoire, nato pa je iz glavnine ‘skočila’ skupina štirih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Roglič.

V zadnjih dveh kilometrih je Roglič izdatno pospešil in ujel De Plusa ter Vlasova. Skupaj s Cicconejem so se odlepili od preostalih. V zadnjih 300 metrih se je Vlasov umaknil, pripravil teren za Rogličevo zmago, medtem ko je Cicconeju zmanjkalo moči.

To je bila Rogličeva druga zmaga za novo moštvo Bora Hansgrohe, prva po kronometru na letošnji Dirki po Baskiji. V skupnem seštevku je Evenepoel izgubil vodilni položaj in zdaj za Rogličem zaostaja za 19 sekund. Tretji je Jorgenson z zaostankom minute in dveh sekund.

“Končno sem zmagal na dirki. Minilo je kar nekaj časa. Celotna ekipa, fantje so pokazali svojo predanost od samega začetka, od prvega dne. Včeraj nas je vse kar precej dotolklo, a danes smo spet pokazali odlično predstavo. Lahko uživamo,” je po zmagi dejal Roglič.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona