Princ Harry razkril, da je ubil 25 talibanov

ByA.K.

7. januarja, 2023 ,

Princ Harry razkril, da je ubil 25 talibanov

Talibanska vlada je kritizirala princa Harryja, v svojih spominih je namreč zapisal, da je med služenjem vojaškega roka v Afganistanu ubil 25 ljudi, ki jih je opisal kot “šahovske figure, odstranjene s plošče”.

Harryjeva knjiga spomini “Spare” so v Španiji začeli prodajati nekaj dni pred globalno predstavitvijo. Sledna je predvidena za 10. januar.

Razkrivajo vso globino razkola med princem in njegovim bratom, prestolonaslednikom Williamom. V knjigi so tudi pikantne podrobnosti, kot so informacije o njegovem uživanju mamil in o tem, kako je izgubil nedolžnost.

V enem delu knjige 38-letnik opisuje svoja dva bivanja v Afganistanu. Tam je bil prvič kot kontrolor zračnega prometa leta 2007/08 in ponovno leta 2012, ko je bil kopilot v helikopterjih Apache. Piše o številu ljudi, ki jih je tam pobil.

“To ni statistika, ki me navdaja s ponosom, ne morem pa reči, da me tudi spravlja v zadrego,” je glede na špansko različico knjige zapisal Harry.

“Ko sem se znašel v žaru bitke, nisem pomislil na ljudi. Predstavljal sem si jih kot šahovske figure, odstranjene s plošče. Slabe fante je treba odstraniti, preden jim je dana možnost, da ubijejo dobre,” se v knjigi spominja Harry.

Tiskovni predstavnik afganistanskega zunanjega ministrstva, ki ga vodijo talibani, Abdul Kahar Balkhi, je kritiziral Harryjeve komentarje. “Zahodna okupacija Afganistana je resnično gnusen trenutek v človeški zgodovini. Komentarji princa Harryja so mikrokozmos travme, ki so jo Afganistanci prestali, ko okupacijske sile ubijajo nedolžne ljudi brez odgovornosti,” je komentiral. 

Princ Harry v knjigi razkril, kako se je začel spor med Kate in Meghan

Princ Harry je v knjigi razkril tudi, kako se je začel spor med Kate in Meghan. Novinarji so se pred izidom knjige dokopali do spominov princa Harryja. Nekatere podrobnosti, ki jih v njej razkrije Harry, so zares šokantne. Harry trdi, da ga je njegov brat William fizično napadel zaradi Meghan Markle in da sta ga William in Kate leta 2005 prepričevala, naj obleče nacistično uniformo na zabavi v maskah… več tukaj.

Foto: zajem zaslona vir