Princ Harry v zadevi Mirror pristal na poravnavo

ByA.K.

9. februarja, 2024 ,
Princ Harry Foto: Wikimedia/Funkcije novic Ministrstva za obrambo

Princ Harry v zadevi Mirror pristal na poravnavo

V Londonu, v zadnjih dneh pravne bitke, ki je pritegnila pozornost javnosti, je princ Harry, mlajši sin britanskega kralja Karla III., dosegel pomembno poravnavo s založnikom Mirror Group Newspapers (MGN). Založnik, odgovoren za izdajanje tabloidov Daily Mirror, Sunday Mirror in Sunday People, se je po dolgotrajni pravni bitki strinjal s plačilom znatne odškodnine in kritjem pravnih stroškov zaradi obtožb vdiranja v telefon in drugih nezakonitih dejanj.

Odločitev višjega sodišča v Londonu, ki je decembra potrdila, da je bil Harry žrtev nezakonitega zbiranja informacij, je postavila precedens v boju proti nezakonitim praksam zbiranja informacij s strani medijev. Kljub temu, da je sodišče prvotno razsodilo le v zvezi z 33 od 148 člankov, nad katerimi se je Harry pritožil. Pritrdili so mu glede 15 člankov. MGN pa je zdaj priznal še preostali del Harryjevega zahtevka.

David Sherborne, Harryjev odvetnik, je izpostavil, da bo MGN princu Harryju, vojvodi Sussekškemu, plačal “znatno dodatno vsoto odškodnine”. Princ, ki je postal prvi član kraljeve družine po 130 letih, ki je osebno pričal na sodišču, je prvotno upravičen do 140.600 funtov odškodnine. Sodnik je odločitev sprejel, ko je bilo ugotovljeno, da so MGN novinarji nezakonito prisluškovali Harryju.

Princ Harry je bil eden od približno 100 tožnikov

Princ Harry je bil v tej zgodovinski tožbi proti MGN, ki je zajemala igralce, športne zvezde, in druge znane osebnosti eden od približno 100 tožnikov. Sodnik Timothy Fancourt je decembra razkril, da je MGN med letoma 1996 in 2011, in celo med javno preiskavo nezakonitih dejavnosti, izvajal nezakonite dejavnosti, vključno z “blaggingom”. Slednje pomeni pridobivanje informacij s prevaro.

Skupni pravni stroški, ki jih bo MGN moral kriti, naj bi presegli 2 milijona funtov, poleg 400.000 funtov za individualne stroške princa Harryja. Kljub pomembnosti sodne obravnave se princ Harry ni mogel udeležiti zadnje seje. Harry je namreč odpotoval v Veliko Britanijo, po tem ko je izvedel za bolezen svojega očeta, kralja Karla III. Po kratkem obisku in manj kot urnem sestanku z očetom se je Harry vrnil v Kalifornijo.

To pravno zmago lahko štejemo za pomemben korak v boju proti invazivnim in nezakonitim praksam zbiranja informacij s strani tabloidov, ki posegajo v zasebnost posameznikov. Harryjeva odločitev, da se sooči z založnikom, poudarja njegovo predanost zaščiti zasebnosti in integritete, ne samo zase, ampak tudi za druge žrtve podobnih dejanj.

vir; Foto: Wikimedia/Funkcije novic Ministrstva za obrambo; Portal24