Pripravite si skodelico tradicionalne dunajske vroče čokolade

ByAna Koren

9. januarja, 2023

Pripravite si skodelico tradicionalne dunajske vroče čokolade

Bi skodelico vroče čokolade? Pripravite si skodelico tradicionalne dunajske vroče čokolade. Vroča čokolada je značilna dunajska pijača in imamo preprost, tradicionalen recept za to bogato čokoladno poslastico.

Ta čudovit topli napitek lahko postrežete skoraj ob vsaki priložnosti, zaradi njegove bogatosti je odličen tudi kot posladek v hladnih jesenskih ali zimskih dneh. Ne glede na priložnost je izdatna količina stepene smetane obvezna, za malo dodatnega okusa stepeno smetano potresite s ščepcem cimeta, mletega kardamoma ali dodatno čokolado.

Kaj boste potrebovali

Za pripravo boste potrebovali en lonec, desko za rezanje in nož, metlico za stepanje in leseno kuhalnico. Pri sestavinah boste potrebovali polsladko čokolado z minimalno 60 odstotno vsebnostjo kakava, mleko in en večji rumenjak, za okras pa ne pozabite na stepeno smetano.

  • 180 g sesekljane čokolade z najmanj 60% deležem kakava
  • 300 ml mleka
  • 1 rumenjak
  • stepena smetana, za okras

Postopek priprave

Za pripravo te sproščujoče pijače začnite tako, da nasekljate čokolado in jo daste v lonček z mlekom. Mešanico segrevajte na zmernem ognju in pogosto mešajte, dokler se na površini ne začnejo delati majhni mehurčki. Pazite, da mleko ne zavre in se zažge in nenehno mešajte, da čokolada ne ostane na dnu posode.

Ko se mleko segreje in se čokolada stopi, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 3 minute ter med stalnim mešanjem z metlico naredimo peno. Če želite, da je vaša vroča čokolada slajša, jo lahko na tej točki sladkate.

Nato lonec odstavite z ognja in pustite, da se nekaj minut ohladi. V manjši posodi stepite rumenjak z nekaj žlicami vroče čokoladne mešanice, da se umiri. Nato rumenjakovo zmes vmešajte v lonec s preostankom vroče čokolade, lonec vrnite na ogenj in med nenehnim mešanjem z metlico pustite, da zavre.

vir Foto:

Ne spreglejte…

Najboljši in najbolj  čokoladno penasti soufle

Soufle ( soufflé ) je pečena jajčna jed, ki izvira iz Francije. Beseda soufflé izhaja iz francoskega glagola souffler, ki pomeni pihati ali napihniti. V kombinaciji z različnimi drugimi sestavinami ga lahko postrežemo kot slano ali sladko jed. Kot sladica je sufle čarobna, zračna, okusna in kompleksna poslastica, ki odlično zaokroži vsak obrok… več tukaj.