Priprli ukrajinskega oligarha Ihorja Kolomojskega

V presenetljivem razvoju dogodkov je ukrajinsko sodišče zaradi suma goljufije in pranja denarja odredilo dvomesečni pripor za tajkuna Ihorja Kolomojskega. Kolomojski, eden najvplivnejših poslovnežev v Ukrajini, je trenutno pod sankcijami ZDA.

Pridržanje Kolomojskega, ki je nekoč podpiral predsednika Volodimirja Zelenskega, prihaja v času, ko si Kijev prizadeva sporočiti napredek pri boju proti korupciji. Njegovi odvetniki so napovedali pritožbo na sodbo in dvom v njeno zakonitost. Kolomojski ni pripravljen plačati varščine v višini skoraj 14 milijonov dolarjev, ki bi mu omogočila izpustitev, poroča radio Liberty.

Po zaslišanju na okrožnem sodišču v Kijevu je bil Kolomojski, na televizijskih posnetkih prikazan, kako ga odpeljejo v modri jakni trenirke. Za komentar ni bil dosegljiv. Kolomojski je, eden najbogatejših ljudi v Ukrajini

Ukrajinska varnostna služba je primer proti Kolomojskemu objavila v soboto zjutraj in na Telegram Messengerju objavila fotografije, ki prikazujejo, kako mu varnostniki vročijo dokumente in jih podpisujejo. Agencija je navedla, da je med letoma 2013 in 2020 Kolomojski legaliziral več kot pol milijarde grivn (14 milijonov dolarjev), tako da jih je umaknil v tujino. Pri tem pa je uporabil infrastrukturo bank, ki so pod njegovim nadzorom.

Zelenski: Zakon mora delovati

Predsednik Zelenski se je po razsodbi zdel naklonjen kazenskim pregonom in je poudaril potrebo po spoštovanju zakona. “Brez dvoma ne bo več desetletij trajajočega ‘business as usual’ za tiste, ki so oplenili Ukrajino in se postavili nad zakon in kakršna koli pravila. Zakon mora delovati,” je dejal.

Kolomojski je eden izmed oligarhov, ki so po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 nabrali ogromno industrijsko bogastvo in imeli izjemen politični in gospodarski vpliv. Vojna v Ukrajini je moč oligarhov spodkopala. Industrijska sredstva na vzhodu in jugu države so bilanamreč uničena, televizijski kanali pa pod centraliziranim signalom.

Zelenski je pred svojo zmago na predsedniškem položaju zaslovel kot komik in igral vlogo predsednika v oddaji, ki so jo predvajali na televizijskem kanalu v lasti Kolomoiskyja. Kljub temu Zelenski zanika, da bi Kolomojski vplival na njegovo vlado.

Pripor Kolomojskega ni prva vojna poteza, v katero je vpleten. Lani novembra je država prevzela nadzor nad deleži v večjih strateških podjetjih, nekatera povezana s Kolomojskim, zaradi vojnih zakonov, ki naj bi pomagali vojnim prizadevanjem. V začetku tega leta so varnostni uradniki preiskali dom Kolomojskega v povezavi z ločeno preiskavo poneverb in utaje davkov v dveh največjih naftnih družbah v državi, ki sta delno v njegovi lasti.

Kolomojski je nekdanji lastnik vodilne ukrajinske banke PrivatBank. Slednja je bila konec leta 2016 nacionalizirana v okviru čiščenja bančnega sistema. Imel je premoženje v energetskem, bančnem in drugih sektorjih, vključno z vplivnim televizijskim kanalom. ZDA so proti Kolomojskemu uvedle sankcije leta 2021 zaradi njegove vpletenosti v znatno korupcijo.

(1 evro = 40,06 grivne)

vir Foto: Security Service of Ukraine X

Portal24