Privoščite si izjemno okusen in hiter tajski Pad Thai
Pad Thai je priljubljena jed tajske kuhinje, ki jo sestavljajo praženi riževi rezanci z najrazličnejšimi sestavinami. Običajno vsebuje beljakovine, kot so piščanec, kozice ali tofu, z dodatkom jajc, svežih fižolovih kalčkov, arašidov in svežih začimb. Pad Thai omaka je običajno sestavljena iz tamarinde, ribje omake, česna, rdečega čilija in sladkorja. Jed običajno postrežemo z rezino limete in sveže sesekljanimi arašidi. Pad Thai je znan po uravnoteženi kombinaciji sladkih, kislih, slanih in pikantnih okusov. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili dve porciji.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Rezanci
130 g riževih rezancev
Omaka:
- 1 žlica + 1½ čajne žličke tamarind paste,
- 3 žlice rjavega sladkorja,
- 2 žlici ribje omake,
- 1 žlica + 1½ čajne žličke omake iz ostrig,
- 2 žlici olja,
- 0,5 čebule, drobno sesekljane,
- 2 stroka česna, drobno sesekljana,
- 150 g piščančjih prsi, narezanih na trakove,
- 2 jajci, rahlo stepeni,
- 50 g svežih fižolovih kalčkov,
- 100 g čvrstega tofuja, narezanega na 3 cm dolge palčke,
- 15 g kitajskega ali navadnega drobnjaka, narezanega na 3 cm dolge kose,
- 30 g arašidov, drobno sesekljanih.
Za serviranje:
- rezine limete,
- mlete čili paprike,
- ekstra sveži kalčki.
Postopek priprave:
Rezance položite v veliko skledo in jih prelijte z veliko vrele vode. Namakajte 5 minut, nato odcedite in na hitro sperite s hladno vodo. Ne pustite jih v vodi več kot 5-10 minut.
V majhni skledi zmešajte vse sestavine za omako.
V veliki ponvi proti prijemanju na močnem ognju segrejte olje.
Dodajte česen in čebulo, pražite 30 sekund.
Dodajte na trakove narezan piščanec in pražimo približno 1,5 minute, da je skoraj popolnoma kuhan.
Piščanca prestavite na eno stran ponve, na drugo stran pa vlijemo rahlo stepena jajca.
Mešajte z leseno žlico. Dodajte še malo olja, če je ponev presuha, nato pa zmešajte s piščancem.
Dodajte sveže kalčke, tofu, rezance in nato omako. Nežno mešamo približno 1,5 minute, dokler rezanci ne vpijejo omake.
Dodajte drobnjak in polovico arašidov. Na hitro premešamo, nato odstavimo z ognja.
Postrezite takoj, potresite s preostalimi arašidi in rezinami limete ob strani, z nekaj čilija in dodatno pestjo svežih kalčkov, če želite.
Pred jedjo po želji pokapajte z limetinim sokom.