Priznana danska restavracija Noma se konec leta 2024 zapira

ByAnja Kadič

13. januarja, 2023 ,

Kopenhagenska restavracija, ki se uvršča med najboljše na svetu, bo postala testna kuhinja, označena kot živilski laboratorij

Kopenhagenska restavracija Noma, ena najboljših restavracij na svetu s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo konec leta 2024 zaprla svoja vrata in se prelevila v laboratorij za hrano.

“Če želimo ostati Noma, se moramo spremeniti. Zima 2024 bo zadnja sezona Nome, kot jo poznamo,” so predstavniki restavracije zapisali v objavi na Instagramu.

“Začenjamo novo poglavje,” so dejali.

“Leta 2025 se bo naša restavracija spremenila v velikanski laboratorij, pionirsko testno kuhinjo. Posvečala se bo inovacijam na področju hrane in razvoju novih okusov. Tako bo sadove naših prizadevanj delila širše kot kdaj koli prej,” pojasnjujejo v zapisu.

Restavracija Noma, kratica danskih besed “nordisk” (nordijski) in “mad” (hrana), je bila odprta v središču Kopenhagna leta 2003, leta 2016 so jo zaprli.

Dve leti pozneje so jo ponovno odprli v drugi, manj prometni soseski danske prestolnice.

Restavracija se redno uvršča med prvih deset na seznamu 50 najboljših restavracij na svetu. Med drugim je bila leta 2019 uvrščena na drugo mesto, leta 2010 do 2012 in leta 2021 je bila postavljena na prvo mesto.

Njegov kuharski mojster René Redzepi je zaslužen za preoblikovanje nordijske kuhinje. Ponuja namreč jedi, kot so užitni storži, ragu iz severnega jelena in hrustljavi ognjič z omako iz jajčnega rumenjaka v viskiju.

Ni prvič, da se ustanova na novo levi.

Med pandemijo so jo morali večkrat zapreti za več kot šest mesecev, poleti 2020 se je za en mesec spremenila v bar z burgerji in vinom.

Čeprav bo postala testna kuhinja, bodo gostje tam še vedno lahko občasno jedli. Noma obljublja, da bo občasno organizirala pop-up restavracije v Kopenhagnu in tujini.

“Strežba gostom bo še vedno del našega bistva, vendar nas ne bo več opredeljevalo to, da smo restavracija. Veliko časa bomo posvetili raziskovanju novih projektov ter razvoju novih idej in izdelkov,” pravijo.

Restavracija je lani napovedala, da bo letos dva meseca, od 15. marca do 20. maja, gostovala v Kjotu.

Vir slik: Vulture Vir

Ne spreglejte…

Zakaj se manekenke ne smejijo?

“Nasmešek je zopet v modi,” pove Annika Lautens, direktorica modnih novic pri portalu FASHION, ki je podrobneje raziskala zgodovino smejanja deklet na modni pisti. 

“Res se veliko smejiš” je postal celo njen neuradni slogan. Njeni najbližji so se tega navadili in jo ne le sprejeli, temveč začeli tudi ceniti njen večno optimistični pogled na svet… več tukaj.