Kaj so probiotiki in kakšna je njihova vloga pri zdravi prebavi

Probiotiki so ena ali več kultur živih celic mikroorganizmov, ki blagodejno vplivajo na črevesno mikrofloro. Znano je, da vzpostavljajo ravnovesje med tako imenovanimi dobrimi in slabimi bakterijami. Trenutne znanstvene raziskave kažejo, da probiotiki ne morejo nadomestiti porušene naravne telesne flore, lahko pa kot začasne kolonije pomagajo organizmu. Opravljajo enake funkcije kot naravna flora in mu dajo dovolj časa za okrevanje.

Pomen ravnovesja črevesne mikroflore

Včasih se niti ne zavedamo, kako pomembna je prebava. V našem črevesju živi desetkrat več bakterij, kot ima naše telo celic. Te bakterije sodelujejo pri razgradnji neprebavljenih snovi. Pomembne so tako za zorenje črevesne sluznice, kot tudi za razvoj črevesnega imunskega sistema in imunosti nasploh. Zato je izjemno pomembno ohranjati zdravo delovanje črevesne sluznice.

Ne pozabite, da se prebava začne v ustih

Kadar se nepravilno prehranjujemo, smo pod stresom ali jemljemo sintetične antibiotike ali zdravila, je treba poseben poudarek dati črevesni mikroflori. Pomagamo si lahko z določenimi živili ali prehranskimi dopolnili.

Naravni probiotiki v obliki prehranskih dopolnil so izjemna podpora zdravi črevesni sluznici. Pogosto  vsebujejo edinstveno kombinacijo mikroorganizmov, ki pozitivno vplivajo na delovanje prebavnega sistema. Sestavljeni so iz različnih bakterij, odpornih na želodčno kislino. V priporočenem dnevnem odmerku, spodbujajo rast bakterij, ki se naravno nahajajo v našem telesu.

Fermentirana hrana je vrhunski vir dragocenih probiotikov, pa tudi encimov in dobrih bakterij. Fermentacija je metoda, s katero se sestavine hrane delno razgradijo, zaradi česar so lažje prebavljive. Hranilne snovi so lažje dostopne, kar poveča hranilno vrednost hrane, pomaga uravnavati pH ravnovesje in pomaga pri razstrupljanju. Zato z uživanjem fermentiranih živil, kot so kis, jogurt, kefir, miso pasta ali pri nas še posebej priljubljena kisla repa in kislo zelje, vnašamo v telo naravne probiotike.

vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: