Prodaja EV pada, Volkswagen napovedal 11 novih električnih modelov

Volkswagen, eden največjih nemških proizvajalcev avtomobilov, ostaja trdno zavezan električni prihodnosti avtomobilizma, kljub nedavni upočasnitvi povpraševanja. Direktor podjetja, Thomas Schaefer, je na novinarski konferenci pred avtomobilskim salonom IAA razkril svojo vizijo prihodnosti.

Schaefer je povedal, da Volkswagen upa, da se bo povpraševanje po električnih vozilih kmalu ponovno okrepilo. “Do leta 2027 bomo kot znamka na trgu predstavili 11 novih električnih modelov,” je dejal Schaefer. Schafer pa je pri tem poudaril zavezanost podjetja k trajnostnim tehnologijam.

Kljub nedavnemu zmanjšanju povpraševanja bo VW še naprej usmerjal svojo pozornost na električna vozila. Schaefer je povedal: “Predvidevamo, da se bo delež električnih avtomobilov v Evropi v prihodnjih letih močno povečal.” Nedavno upočasnitev povpraševanja pa je označil za “začasno stanje”.

V začetku leta se je povpraševanje po električnih avtomobilih zmanjšalo, še posebej v Nemčiji, zaradi inflacije in težav z dobavo. To je privedlo do začasnega zmanjšanja proizvodnje v tovarni Emden. Vendar se je stanje zdaj izboljšalo, je dejal Schaefer, saj je opazil trend naraščanja novih naročil od maja naprej.

Kljub konkurenci, kot je Tesla, ki je znižala cene svojih električnih avtomobilov, VW ne namerava znižati cen. Podjetje ima ambiciozne cilje, da do leta 2030 razširi delež električnih vozil na 80 odstotkov in do leta 2033 doseže 100-odstotno električno floto.

Čeprav je prodaja električnih vozil v prvi polovici leta 2023 predstavljala le 7,3 odstotka celotne prodaje na svetu, Schaefer trdi, da je to predvsem posledica nekaterih držav, kot je Brazilija, kjer je trg za električne avtomobile še v povojih. V Evropi pa je že dosežen velik napredek, saj je bil delež električnih avtomobilov pri prodaji v Nemčiji celo višji kot pri Tesli, kar je postavilo Volkswagen na vrh lestvice med znamkami električnih vozil.

Volkswagen ostaja ambiciozen in odločen, da bo prispeval k premiku proti trajnostni mobilnosti in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov z električnimi vozili.

vir Foto: Volkswagen (id life) Portal24