Prodaja se upočasnjuje, Credit Suisse posega po gotovini centralne banke

Trgi so si danes za trenutek oddahnili. Credit Suisse je namreč sporočila, da si bo pri švicarski centralni banki, da bi se umirila, izposodila kar 50 milijard frankov (53,7 milijarde dolarjev)… o tem smo pisali tukaj. Vendar je bilo trgovanje kljub temu zelo napeto. Vlagatelje je namreč skrbelo, kje bi se lahko pojavil naslednji bančni stres .

Azijske delnice so padle, vendar brez blaznih padcev. Evropske terminske pogodbe so nazadnje zrasle za 2 odstotka. Terminske pogodbe S&P 500 pa so zrasle za 0,5 odstotka.

Vsako olajšanje je bilo obarvano s strahom, kaj bo šlo naslednje narobe.

Pred tednom dni je je propadla kalifornijska SVB, zdaj pa je v težavah še švicarska sistemska banka. Delnice Credit Suisse so v sredo padle za 24 odstotkov.

MSCI indeks je padel za en odstotek, na najnižjo vrednost letos. Delnice japonskih bank so si povrnile nekaj zgodnjih izgub, vendar so nazadnje padle za 4 odstotke. Indeks Nikkei je padel za 1,3 odstotka.

Zavarovalnice, banke, rudarji in potrošniške delnice so bili med največjimi poraženci na azijskih trgih. Skrbi, da bi morebitni kreditni krč lahko poslabšal grozečo gospodarsko upočasnitev namreč naraščajo.

Pritisk na prodajo blaga se je zmanjšal, nakup zlata, obveznic in dolarjev pa se je zmanjšal, vendar ne toliko, da bi dejansko povrnili kakršne koli izgube v sredstvih, izpostavljenih rasti, ali vrnili velik del osupljivih dobičkov, ki so bili opaženi na trgih obveznic.

Obveznice so poskočile, medtem ko so trgi radikalno spremenili obete glede obrestnih mer. Centralne banke bodo stavile na hitro znižanje obrestnih mer. Strahovi glede stabilnosti pestijo pa medtem finančni sistem.

Dvoletne ameriške zakladnice pričakujejo najboljši teden od leta 1987. Donosi, ki padajo, ko cene rastejo, so od petka padli za več kot 66 bazičnih točk.

Indeks volatilnosti trga obveznic, indeks ICE BofA MOVE, je dosegel najvišjo raven po finančni krizi leta 2008.

Evro je nazadnje znašal 1,0601 dolarja, frank pa 0,9300 za dolar. Beg na varno je podprl jen, ki se je dvignil za približno 0,5 odstotka na 132,75 za dolar.

Novozelandski dolar je padel za 0,4 odstotka na 0,6161 dolarja.

Foto: Pexels Biznis24

By A.K.

Komentar: