Program proslave ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič

Z Upravnega odbora Prešernovega sklada so, sporočili, da program prireditve 7. februarja v Cankarjevem domu ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič, ki je leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado. 

Upravni odbor je v sporočilu za javnost zapisal, da so se nekateri mediji pri navajanju, da bi naj prireditev vključevala tudi nastop Svetlane Makarovič, sklicevali na domnevni dogovor med njo in ministrstvom za kulturo.

Upravni odbor se bo držal sprejetega scenarija


A takšen dogovor niti ni mogoč, saj je organizacija uradnega dela proslave in potrditev njenega kulturno-umetniškega programa v izključni pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Ta se bo “držal sprejetega scenarija, o tem je obvestil tudi ministrstvo za kulturo. Scenarij ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z Zakonom o Prešernovi nagradi in s Statutom Prešernovega sklada.”

Kot so pojasnili na odboru, navedeni zakon namreč določa, da je “vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. Za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve ni pravne podlage, saj omenjeni zakon zavrnitve ne predvideva.”

Glede na to, da je Makarovič formalno dobitnica velike Prešernove nagrade za leto 2000, upravni odbor “ne vidi zakonske ovire za vročitev nagrade nagrajenki v skladu s pravilnim postopkom vročitve oziroma prevzema, ki pa mora biti predtem pravno in zakonsko reguliran”.

Svetlana Makarovič ni vložila uradne prošnje za vročitev nagrade


Postopek pravne in zakonske regulacije do zdaj ni bil sprožen, saj Svetlana Makarovič na upravni odbor ni naslovila uradne prošnje za vročitev nagrade, so še sporočili z Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Ugibanja, ali bi ji lahko vrnili nagrado, so se je v javnosti pojavila ob vprašanju, kaj z nagrado patru Marku Rupniku, ki se je v zadnjem času deležen obtožb zlorabljanja redovnic v Italiji. Nagrado za življenjsko delo sta z Makarovič prejela istega leta, a jo je ona zavrnila. Ob aferi Rupnik je izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je glede Rupnika ocenila, da bi bilo spodobno, da jo vrne sam.

Ministrica je sporočila še, da so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela, zato je izročitev v skladu z zakonom mogoča.

Spomnimo…

Svetlana Makarovič bo 7. februarja na proslavi sprejela Prešernovo nagrado

Pesnica Svetlana Makarovič bo letos sprejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Pred 23 leti jo je zavrnila, ker jo je dobil tudi pater Marko Ivan Rupnik. V zadnjem obdobju je patra vrsta redovnic obtožila spolnih zlorab.

“Ko bodo nagrade podeljene, bom prišla na oder in povedala pesem, saj je v moji poeziji moja moč,” je pesnica o izročitvi Prešernove nagrade povedala Svetlana Makarovič. Pesnici bodo nagrado izročili na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad… več tukaj.

Vir: MMC Foto: STA

By A.K.

Komentar: