(Foto: Borut Živulović/BOBO)

Programski svet RTV Slovenija ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat imenuje Natalijo Gorščak. Da bi bilo soglasje podano, bi moralo glasovati ZA vsaj 15 članov 29-članskega sveta, a se jih je na seji tako odločilo le osem. Natalija Gorščak je bila edina, ki se je na vnovični razpis, objavljen aprila, prijavila v skladu z razpisnimi zahtevami. Na tem mestu je že bila, a jo je Grah Whatmough avgusta lani razrešil, ker ni ukrepala ob opozorilih o nizki gledanosti. Gorščakova razrešitev izpodbija na sodišču.

Gorščakova je povedala,  da je proti delitvi televizijskega informativnega programa na dve enoti, kar predvideva predlog statutarnih sprememb. Informativne oddaje, ki jih je programsko-produkcijski načrt zavoda za letos ukinil oz. prestavil na drugi kanal, bi vrnila. Opozorilno stavko novinarjev na zavodu pa podpira. 

Na vprašanje člana sveta Leona Oblaka o delu odgovorne urednice televizijskega informativnega programa Jadranke Rebernik, je delo Rebernikove pred volitvami v državni zbor ocenila kot slabo, ker ni bilo ustrezne komunikacije z zaposlenimi. Na Oblakovo vprašanje, ali je dozdajšnji voditelj televizijske oddaje Studio City Marcel Štefančič dolival olje na ogenj v pregretem političnem prostoru, pa je odgovorila nikalno. Pri tem je dodala, da gre za zvrst oddaje, kjer si gledalec sam ustvari mnenje.

Programskega svetnika Roberta Pajka, ki je predstavnik zaposlenih, je zanimalo, ali podpira predlog za cepitev televizijskega informativnega programa na dva dela. Dvojni informativni program ne bo prinesel nobenega dodatnega gledalca, mu je odgovorila. Informativni programi se, po njenih besedah, po vsem svetu zdaj povezujejo v novičarske centre in se ukvarjajo predvsem s tem, kako čim prej z novico priti do uporabnika.

Na vprašanje Slavka Kmetiča glede novinarske stavke pa je ponovila, da jo podpira in da se tudi strinja s stavkovnimi zahtevami. Med njimi so tudi novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija ter socialni dialog. “Hišo smo pripeljali do točke, ki je za program zelo škodljiva,” je poudarila.

Televizija Slovenija je od razrešitve Natalije Gorščak avgusta lani brez direktorja s polnimi pooblastili. Za v. d. direktorja je bil septembra imenovan Valentin Areh, ko mu je marca potekel polletni mandat, je vodenje TV SLO prevzel Grah Whatmough.

Oddaja Studio City ostaja na programu, je poročal Radio Slovenija. Ni  pa znano, kdo jo bo prihodnji ponedeljek vodil. Programski svet o zahtevi zaposlenih, naj se Studio City vrne z voditeljem Marcelom Štefančičem in njegovo uredniško ekipo, namreč sploh ni razpravljal, saj naj bi za to ne bil pristojen.

Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič“Programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezana z objavo delov programa.”

Programski svetnik iz vrst zaposlenih na RTV Slovenija Gregor Drnovšek je protestiral. “Mislim, da je danes ključno vprašanje, ki ga moramo razrešiti, prihodnost oddaje Studio City. Na kakršen koli način, ali iščemo pravne ‘cake’, po domače povedano, ali pa ne. Mogoče ima pa danes generalni direktor kakšen drug predlog, pričakujemo, da bo stekel še en krog pogovorov, mogoče pa nas ima s čim za obvestiti,” je povedal Drnovšek.

A drugega kot to, da oddaja prihodnji ponedeljek bo, od generalnega direktorja ni izvedel. “Kdo bo vodil oddajo, ne vem, tako kot ne vem, kdo bo jutri vodil Odmeve ali pa Dnevnik,” je povedal generalni direktor Grah Whatmough.

Programski svet je sicer soglašal s spremembo programsko-produkcijskega načrta in spremenjeno programsko shemo Televizije Slovenija za letos, po kateri bodo novo informativno oddajo Panorama, na drugem programu začeli predvajati 30. maja.

V nadaljevanju so obravnavali nastop programskega svetnika Slavka Kmetiča na okrogli mizi na Raki pri Krškem konec marca. Iz njegovih izjav je bilo po mnenju predstavnikov zaposlenih v svetu večkrat razvidno, da grozi novinarjem z odpovedmi pogodb o zaposlitvi in uvajanjem reda na zavodu. Po njihovem opozorilu je tudi priznal, da večkrat pokliče Jadranko Rebernik v povezavi s pripravo novinarskih prispevkov. Pri tem so poudarili, da gre za kršitev statuta zavoda.

Rebernikova je potrdila, da jo je Kmetič večkrat poklical, da mu je pojasnila kakšno vprašanje. Sama v tem ne vidi ničesar spornega in je zadovoljna, če sodeluje s svetom. Želi si, da bi bile razprave v svetu na višji ravni. Kmetič, ki ga je DZ imenoval v programski svet na predlog gledalcev in poslušalcev in je v svojih stališčih naklonjen stranki SDS, se je opravičil, če je z izjavami koga užalil. Vendar pa je poudaril, da “stoji za njimi”. Programski svet je njegovo opravičilo sprejel.

Vir: MMC RTV SLO

By A.K.

Komentar: