Na vnovični razpis za direktorja Televizije Slovenija so v razpisnem roku prispele tri prijave. Programski svet Radiotelevizije Slovenija bo obravnaval le eno. Eno vlogo so zavrgli, ena je bila nepopolna, so sporočili z RTVS.

Na ponovljeni razpis, rok za prijavo se je iztekel v petek ob 12. uri, so se prijavili trije kandidati. Ena vloga je oddana po elektronski pošti, kar ni v skladu z razpisnimi pogoji, zato so jo zavrgli. Od preostalih dveh vlog, ki sta bili oddani v skladu z razpisnimi pogoji, je bila ena nepopolna.

Prijavo na razpis je za STA potrdil dolgoletni športni novinar, voditelj in komentator na RTVS Urban Laurenčič. Prijavil naj bi se tudi nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija.

Urbanija je bil v preteklosti zaposlen na MMC RTVS, STA in Planet TV. Zadnji dve leti je vodil vladni urad za komuniciranje.

Avgusta lani razrešena direktorica TVS Natalija Gorščak se ni prijavila. Za STA je pojasnila, da se ji je zdela prijava nesmiselna glede na odločitev programskega sveta RTVS, ki na seji 23. maja ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da jo imenuje za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat.

Pogoji razpis

Razpis ponovno objavljen konec maja, od kandidatov zahteva:

Da so državljani Slovenije, imeti morajo univerzitetno izobrazbo, obvladati morajo slovenski jezik, aktivno morajo obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti morajo najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati morajo problematiko dejavnosti RTV, imeti morajo organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne smejo biti poslanci DZ ali funkcionarji katere od političnih strank in ne smejo imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, ko je Grah Whatmough razrešil Gorščakovo.

Vir: 24ur

Foto: MMC RTV SLO

By A.K.

Komentar: