K imenovanju nekdanjega direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanije na mesto direktorja TV Slovenija je dal Programski svet RTV Slovenija predhodno soglasje.

Za Urbanijo je glasovalo 17 članov. Po pogovoru z njim, ki bo predvidoma prihodnji teden, se bo generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough odločil, ali ga bo imenoval.

Protikandidat Urbanije Patrik Greblo je dobil 13 glasov… več tukaj.

V predstavitvi programa dela je Urbanija napovedal izboljšanje odnosov na televiziji. Prepričan je, da so nekateri preobremenjeni, drugi imajo za delo še kar nekaj manevrskega prostora.

Uroš Urbanija

V preteklosti je bil Urbanija zaposlen v različnih medijih, tako na MMC RTV Slovenija, STA in Planet TV. Zadnji dve leti, v mandatu vlade Janeza Janše, je bil direktor Urada vlade za komuniciranje.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija

Ob predhodnem soglasju programskega sveta k imenovanju Uroša Urbanije za direktorja TV Slovenija so v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija ocenili, da gre za najbolj neprimernega kandidata. Po njihovem mnenju je znan je kot rušilec in tisti, ki razkraja javni medij. Menijo tudi, da ne poskuša graditi ali delovati v njegovem interesu, je med drugim v odzivu zapisala predsednica koordinacije Helena Milinković.

V koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija ocenjujejo, da gre za najbolj neprimernega kandidata, je dejala Helena Milinković.

Po mnenju Društva novinarjev Slovenije je imenovanje Urbanije nedopustno z več vidikov. Med drugim navajajo konflikt interesov, nekdanji vladni piarovec bo s tem nadrejen tudi informativnemu programu televizije. DNS omenja tudi nespodobnost in nekompetentnost. Generalnega direktorja RTV zato pozivajo, da pri svoji presoji o imenovanju ravna apolitično in ne prispeva k dodatnemu nižanju ugleda javnega zavoda z imenovanjem Urbanije.

Novinarji na RTV Slovenija že nekaj časa opozarjajo na morebitne nepravilnosti, o ozadjih stavke smo pisali tukaj.

Foto: STA