Propad Signa Holdinga: Upniki zahtevajo 8,6 milijarde evrov

ByA.K.

30. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Propad Signa Holdinga: Upniki zahtevajo 8,6 milijarde evrov

Avstrijski nepremičninski velikan, Signa Holding, se sooča s hudo finančno krizo, saj se upnikom dolguje kar 8,6 milijarde evrov. To je kar 70 odstotkov več, kot je podjetje navedlo konec novembra, ko so vložili zahtevo za stečaj, je sporočila stečajna upraviteljica. Stečajni upravitelj Christof Stapf je razkril, da je doslej priznal le majhen del teh terjatev, in sicer zgolj 80,3 milijona evrov. Veliko zahtevkov ni bilo podprto s potrebno dokumentacijo ali pa so bili predloženi po poteku roka.

Poleg tega se še vedno odvijajo pogovori o prodaji Signinega deleža v stavbi Chrysler in njihovih medijskih holdingih. Zahtevo za stečaj je nedavno vložila tudi Signina skupina KaDeWe, ki upravlja berlinsko veleblagovnico istega imena. Spomnimo, Signa je KaDeWe kupila pred desetimi leti.

Podjetje je stečaj napovedalo konec novembra, da bi zagotovilo likvidnost med reorganizacijo poslovanja, ki se sooča s krizo v nepremičninskem sektorju, zaradi zvišanja obrestnih mer in visokih stroškov gradnje. Zahtevo so vložili na dunajsko gospodarsko sodišče in izrazili namero, da bodo stečaj upravljali sami.

“Kljub precejšnjim prizadevanjem v preteklih tednih ni bilo mogoče zagotoviti potrebne likvidnosti za prestrukturiranje brez sodne zaščite,” je zapisano v izjavi, objavljeni konec novembra.

Rast v obdobju nizkih obrestnih mer

Signina skupina je doživela močno rast v obdobju nizkih obrestnih mer, vendar so se zaostritev denarne politike v evroobmočju in visoki stroški gradnje izkazali za usodne za celoten nepremičninski sektor. Evropska centralna banka je od julija 2022 zvišala obrestne mere za 4,5 odstotne točke.

Težave v Signi so povzročile skrb tudi med bančnimi nadzorniki v Evropski centralni banki zaradi potencialnih težav pri izterjavi posojil. Banke so se po pogovorih z nadzorniki ECB odločile zmanjšati svojo izpostavljenost Signi. Signa skupina je bila lansko leto bankam v Avstriji, dolžna približno 2,2 milijarde evrov. Dve tretjini omenjene vsote predstavljalo posojila Raiffeisen Bank International (RBI) in UniCreditove Bank Austria.

Evropska centralna banka je izračunala, da bi stroški financiranja lahko podvojili delež posojil podjetjem, ki ustvarjajo izgubo, na kar 26 odstotkov. To pa za banke predstavlja pomembno tveganje. Cene poslovnih nepremičnin v Evropi upadajo zaradi šibkega gospodarstva in visokih obrestnih mer. Slednje ogroža dobičkonosnost in poslovni model nepremičninskega sektorja, so sporočili iz ECB. Dodali so, da bi težave lahko postavile pod vprašaj izterjavo posojil in izpostavile banke tveganjem.

Signina podjetja so v preteklih letih financirala in vlagala več deset bank, zavarovalnic in pokojninskih skladov, kakor je razvidno iz prospekta za prodajo obveznic in predstavitve Signe.

vir; Foto: Freepik; Portal24