Proračun Mestne občine Maribor predviden v višini 192 milijonov evrov

Letošnji proračun Mestne občine Maribor, ki ga bo v četrtek obravnaval mestni svet, je predviden v višini 192,1 milijona evrov. Slednje vključuje 27 milijonov evrov dodatnega zadolževanja. Zaradi draženja energentov se občanom obetajo višje položnice. Direktor Energetike Maribor Boris Novak pravi, da dvig ne bo tolikšen, kot so sprva napovedovali.

Gre za rekordno visok proračun. Lanska realizacija občinskega proračuna je po besedah vodje urada za finance in proračun Mateje Cekić dosegla odhodke v višini 139,6 milijona, prihodke v višini 124 milijonov in 25 milijonov evrov iz zadolževanja.

V občinski blagajni od lani ostaja 14 milijonov evrov. Zaradi višje povprečnine bo 4,5 milijona evrov več dohodnine. Hkrati se odhodki zaradi vladnih zavez za zvišanje plač skupinam zaposlenim v javnih zavodih in draženja energentov zvišujejo za okoli 20 milijonov evrov.

“Velik izziv je, kje bomo dobili ta dodatna sredstva,” je Cekić povedala na novinarski konferenci.

Zadolževanje je predvideno za investicije

Letos bodo v Mariboru med drugim nadaljevali z izgradnjo kanalizacije, Centra Rotovž, Zdravstvene postaje Magdalena in dravske kolesarske steze, predviden je zaključek postavitve nove brvi čez Dravo in obnove Lenta. Začenja se gradnja zahodne obvoznice in atletske dvorane, med projekti sta tudi obnova Osnovne šole Tabor I in izgradnja Vrtca Brezje.

Župan Saša Arsenovič je kot največji izziv Maribora letos izpostavil organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) in krotenje stroškov zaradi višjih cen energentov.

“Upam, da bo na državni ravni kmalu sprejeta nova uredba, ki bo omogočala nižjo ceno toplote v tistih ustanovah, ki so bile zdaj bolj izpostavljene,” je dejal.

Poudaril je, da občinski proračun ne more prenesti vseh podražitev, ampak bodo del bremena morali nositi tudi končni uporabniki.

Na občinske subvencije za ogrevanje, kakršne so podeljevali pred dvema letoma, tokrat ne gre računati, saj je po besedah župana zdaj povsem drugačna situacija. Omenil je možnost obročnega plačevanja položnic, a za to pred leti po besedah direktorja Energetike Maribor ni bilo veliko zanimanja med občani.

Upanje na zamejitev cen

Tudi Novak upa, da bo vlada poskrbela za zamejitev cen za ogrevanje vrtcev, šol in zdravstvenih domov. Verjame, da se bo to zgodilo še pred izdajo položnic za ogrevanje v februarju, ki bodo sicer v vsakem primeru višje, a ne toliko, kot so sprva napovedovali. Po prvotnih napovedih naj bi se ogrevanje pri Energetiki Maribor podražilo za gospodinjstva za 80, za poslovne odjemalce pa za 200 odstotkov.

Mestni svetniki bodo na seji v četrtek poleg prvega branja proračuna imeli na dnevnem redu med drugim še obravnavo odlokov o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za gradnjo dveh blokov s stanovanji za mlade družine na Dvoršakovi ulici na Taboru, oskrbovana stanovanja pri Domu Danice Vogrinec na Pobrežju ter stanovanja v zasebni lasti na Studencih. Prav tako bodo določili pogoje za odstranitev zapuščenih koles na javnih mestih.

Pogajanja o koaliciji še potekajo

Pogajanja o koaliciji po besedah Arsenoviča še potekajo. So pa mestni svetniki na dopisni seji prejšnji teden potrdili sestavo delovnih teles mestnega sveta. Največ predsedniških mest je pripadlo listi Arsenović za Maribor.

Na ustanovni seji decembra so mestni svetniki potrdili sestavo komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Opozicijska SDS je po poročanju časnika Večer vložila na upravno sodišče tožbo zaradi sestave te komisije, saj meni, da ni upoštevana proporcionalna zastopanost strank in list v mestnem svetu.

Vir Foto: STA

By A.K.

2 thoughts on “Proračun MO Maribor predviden v višini 192 milijonov evrov”

Komentar: