Protest: “Brez medicinskih sester ni zdravstva”

ByA.K.

22. februarja, 2023 ,

Protest: “Brez medicinskih sester ni zdravstva”

Po gasilcih, ki so pred DZ-jem in vladnim poslopjem protestirali prejšnji teden, so danes na protest v Ljubljano prišli še delavci v zdravstveni negi. Tudi oni zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. Na protestnem shodu so medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci v prvi vrsti poudarili, da “brez medicinskih sester ni zdravstva”.

Udeleženci shoda (grobi oceni jih je bilo več sto) so se zbrali na Trgu republke. Pred parlamentarno stavbo jih je pozdravila tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Okoli 15. ure so se podali proti vladnemu poslopju, kjer so napolnili Gregorčičevo ulico.

Zaposleni v zdravstveni negi so svoje nezadovoljstvo izrazili z glasnimi žvižgi in številnimi transparenti, s katerimi so med drugim sporočali:

  • “Vrednost našega dela je za vlado minimalna”
  • “Za tiste, ki nas potrebujejo, smo junaki, za vlado pa bedaki”
  • “Ignoranca in poniževanja nista pot do dialoga”
  • “Medicinski sestri skrb in empatija ne plačujeta položnic”.

Reševalci so podporo protestu izrazili tudi s prižigom luči in siren na dveh reševalnih vozilih.

Delavci v zdravstveni negi: “Ne želimo biti več spregledani in preslišani.”

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so nezadovoljni z decembrskim dogovorom, ko so se dogovorili o dvigu plač nekaterim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu. Za zdravstveno nego je vlada vztrajala, da so bili dviga plač deležni že z dogovorom novembra 2021.

V sindikatu pojasnjujejo, da so takrat nekateri dobili le enega ali dva plačna razreda in zdaj zanje zahtevajo razliko do štirih plačnih razredov, kot je tudi predviden dvig za del zaposlenih v dogovoru oktobra lani.

Pred vladnim poslopjem so zato poudarili, da so se na protestnem shodu zbrali, ker “ne želijo biti več spregledani in preslišani in ker hočejo znova opozoriti na pomanjkanje kadra ter izčrpanost in podvrednotenje vseh, ki sploh še vztrajajo v zdravstveni negi in socialnem varstvu”.

Opozorili so tudi na že več kot desetletje nesprejete kadrovske standarde in normative in vse bolj pereče kadrovske težave. Slednje se kažejo tudi pri izgorelosti delavcev v zdravstveni negi. Poudarili so skrb vzbujajoče dejstvo, da se za poklice v zdravstveni negi odloča vse manj mladih. Veliko mladih se po končanem izobraževanju za medicinske sestre odloča za odhod v tujino ali za zaposlitev v drugih panogah.

“Za mizo smo sedeli mesece, pa nismo prišli nikamor”

Pred vladno palačo je zbrane nagovorilo vodstvo sindikata. Generalni sekretar sindikata Marjan Meglič je bil kritičen do izjav ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da bodo “vse reševali za mizo”

“Za mizo smo sedeli dneve, tedne, mesece, pa nismo prišli nikamor. Ne moremo verjeti tem besedam. Tukaj smo, da pokažemo, da smo enotni, da držimo skupaj,” je dejal. Prepričan je, da zdravstvene reforme brez medicinskih sester ni in je tudi ne bo.

Po oceni predsednice sindikata Slavice Mencingar je žalostno, da so se medicinske sestre morale s protestom podati “na pot dokazovanja, kdo smo, kaj smo in koliko smo vredne v tem sistemu”. Tudi ona se je obregnila v ministrove izjave, da je zdravstvo treba obravnavati kot celoto.

 “Medicinske sestre smo del te celote, ampak le takrat, ko je treba delati 24 ur na dan, vse dni v letu. Brez nas ni zdravstva,” je dejala.

Zbrane so nagovorili in jim izrazili podporo tudi predsednik konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj, predsednica stanovske Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman in predstavnika civilne iniciative Glas ljudstva in Srebrne niti.

Minister: Plačna nesorazmerja bomo obravnavali v zdravstvenem stebru

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan poudarja, da bo vlada plačna nesorazmerja, zaradi katerih se je na protestnem shodu v Ljubljani zbralo članstvo sindikata delavcev, obravnavala v okviru pogajanji o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo.

“Protest je legitimna odločitev vsake sindikalne strani, vseh in slehernega v Sloveniji, to moramo spoštovati,” je v izjavi za medije dejal minister Danijel Bešič Loredan.

“Protest je legitimna odločitev vsake sindikalne strani, vseh in slehernega v Sloveniji, to moramo spoštovati,” je še dejal v izjavi za medije po pogajanjih o oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo.

V vladi se po besedah ministra zavedajo problematike zdravstvene nege. “Ne nazadnje delamo korake, ki jih pred nami še nobena vlada ni naredila. Ne vidimo pa zdravstvene nege, ne zdravnikov, ne preostalega kadra, kot izoliranega deležnika v zdravstvenem sistemu, ampak celoto,” je poudaril.

Na pomislek, da bodo zaposleni na dvig morali čakati vse do implementacije stebra, je Bešič Loredan odvrnil, da je plačna skupina E3, v katero so uvrščene medicinske sestre, v pogajanjih z nekdanjim ministrom Janezom Poklukarjem “izpogajala največ od vseh”“Potem smo to za silo uravnotežili in zdaj smo tukaj,” je dejal.

Po besedah ministra se zdaj čaka “nacionalna odločitev ob krizi zdravstvenega kadra in kadra v socialnem varstvu ter kako bomo zadeve izpeljali, da se ne bomo v kratkem soočali z zapiranjem bolnišnic”.

Mencingar: Prisiljeni bomo nadaljevati sindikalne dejavnosti

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar, ki se je udeležila tudi pogajanj o plačnem stebru, je poudarila, da je bil protestni shod organiziran tudi zaradi nespoštovanja dogovora iz leta 2021. Takrat so nekateri zaposleni v zdravstveni negi, na najtežjih deloviščih, dobili pet oz. šest plačnih razredov več.

Dodala je, da sicer ob tem skoraj tretjina zaposlenih v zdravstveni negi prejela samo en ali dva plačna razreda več. Ob nedavnih dvigih plač v zdravstvu, vključno z zdravniki, so se po njenih opozorilih plačna nesorazmerja še povečala.

Zanikala je tudi ministrovo izjavo, da bodo z aprilom vsi deležni dviga plač. Kot je pojasnila, med njimi ne bo plačne skupini E3, ker je v lanskih pogajanjih izpadla v celoti.

“To konkretno pomeni, da bo srednja medicinska sestra v ambulanti pri družinskem zdravniku še vedno ostala v 24. plačnem razredu, v katerem bo ostala do leta 2024 oziroma do implementacije plačnega stebra, kar je dva plačna razreda pod minimalno plačo že zdaj,” je dejala.

Po protestnem shodu bodo po njeni oceni sicer prisiljeni nadaljevati sindikalne dejavnosti. Danes nam je minister dal jasno vedeti, da ne bomo ničesar dosegli in da kaj se gremo, da hodimo na ulico. Ampak to je naša pravica,” je dejala.

Položaj medicinskih sester je po pogajanjih komentiral tudi podpredsednik zdravniškega sindikata Gregor Zemljič“Srednje medicinske sestre, na katerih je do nedavnega temeljila zdravstvena nega, predstavljajo skupino, ki je bila razvrednotena tako strokovno kot finančno. Če bomo v tej smeri nekaj naredili, bomo zelo veliko pripomogli k zdravstvenemu sistemu kratko- in srednjeročno,” je ocenil.

Vir Foto: Zajem zaslona