Protesti kmetov pretresajo Romunijo, Nemčijo in Francijo

ByA.K.

21. januarja, 2024 , , , ,
Foto: Freepik

Protesti kmetov pretresajo Romunijo, Nemčijo in Francijo

V Romuniji, Nemčiji in Franciji, so pred prihajajočimi evropskimi volitvami junija izbruhnili množični protesti kmetov, ki svoje nezadovoljstvo izražajo iz sicer zaradi različnih razlogov. Kljub razlikam v zahtevah imajo skupno stališče: trdijo, da jih okoljske reforme zelo prizadenejo, in zahtevajo več državnih subvencij, da bi nadomestile izgube.

Romunija

Kmetje v Romuniji kmetje in tovornjakarji že teden in pol s traktorji in tovornjaki ovirajo promet na glavnih cestah. Njihove zahteve vključujejo nižje davke in pravičnejše subvencije. Kljub vztrajnim protestom se pogovori z vlado za zdaj niso končali uspešno. Poleg tega so jezni zaradi naraščajočih stroškov zavarovanja težkih strojev.

Nemčija

Kmetje so se v Berlinu združili z ekološkimi aktivisti. Kmetje trdijo, da popolnoma podpirajo okolju prijazno, gensko nespremenjeno kmetovanje, vendar za to potrebujejo subvencije ali poštene cene svojih izdelkov. Vlada je okleva pri izvajanju takšnih ukrepov, kljub temu, da so svoje zahteve predali ministru za kmetijstvo Cemu Özdemirju. Kmetje protestirajo že od decembra, ko se je zvezna vlada dogovorila o proračunu, ki je ukinil več desetletij stare kmetijske subvencije in ugodnosti. Berlin se je kasneje odločil omiliti načrte s postopnim zmanjševanjem nadomestil.

Francija

Množični protesti v Franciji pa so v zadnjih nekaj dneh prisilili vlado, da se je lotila vprašanj kmetov. Premier Gabriel Attal se bo v ponedeljek srečal s predsednikom Nacionalne zveze sindikatov kmetijskih izvajalcev ali FNSEA. Pred tem so kmetje obljubili, da bodo blokirali nekatere avtoceste, dokler Attal ne bo prisluhnil njihovim zahtevam. FNSEA je dejala, da se bo naslednji teden odločila, ali bo pozvala k ukrepanju po vsej državi. Kmetje trdijo, da politike oblasti za ekološko tranzicijo delajo nacionalne proizvajalce nekonkurenčne. To ne ogroža donosnost kmetij, temveč sili Francijo, da kupuje živila v državah, kjer so okoljski standardi slabši, kot trdijo.

Protesti kmetov v teh treh državah kažejo na globoko nezadovoljstvo kmetov glede okoljskih reform in potrebe po boljši podpori s strani države.

vir; Foto: Freepik; Portal24