Protesti med Covid-19: Dokazov o kaznivih dejanjih policistov ni. Zakaj vračila glob?

Foto: Zajem zaslona

Protesti med Covid-19: Dokazov o kaznivih dejanjih policistov ni. Zakaj vračila glob?

Specializirano državno tožilstvo je po nedavnih preiskavah sporočilo, da ni našlo dokazov o kaznivih dejanjih policistov med nasilnimi protesti v času vlade Janeza Janše. To sporočilo ni povzročilo velikega odziva v javnosti, a je vzbudilo vprašanja glede odločitve Golobove vlade o vračilu kazni, izrečenih med covid-19 pandemijo. Gibanje Svoboda in njihovi koalicijski partnerji so med svojo kampanjo zagovarjali potrebo po vračilu kazni. Policijo so med drugim obtožili tudi neprimernega ravnanja med kolesarskimi protesti. Predsednica Državnega zbora RS, Urška Klakočar Zupančič, je policijsko ravnanje primerjala celo z dejanji Adolfa Eichmanna.

Zanimivo je, da so številni od tistih, ki so pogosto kršili covidne ukrepe in se udeleževali protivladnih protestov, bili obremenjeni z visokimi kaznimi, med njimi tudi razvpiti Jaša Jenull, ki je prejel za 34 tisoč evrov kazni. Da bi se vladajoči “odkupili” za njihovo podporo, so z entuziazmom napovedali zakon, ki omogoča vračilo glob za določene prekrške iz obdobja covida-19, brez potrebe po individualnih zahtevkih.

Kljub kritikam, da so ukrepi med pandemijo služili zmanjševanju prenosov okužb in da so podobne kazni uveljavljale tudi druge države, kot je Avstrija, vladajoči niso popustili. Ta poteza pošilja sporno sporočilo javnosti, ki bi v primeru prihodnjih kriz lahko podvomila v smiselnost upoštevanja uradnih predpisov.

Denar za vračilo glob bo šel iz državnega proračuna


Na začetku tega meseca je postalo znano, da sta Policija in Tdravstveni inšpektorat razposlala več kot 6 tisoč informativnih izračunov za vračilo glob, ki so bile izrečene v času vlade Janeza Janše. Dnevnik navaja, da je Policija izdala 5.180 takih izračunov v skupni vrednosti okrog 1,5 milijona evrov, medtem ko je zdravstveni inšpektorat do 27. februarja poslal skoraj 1.100 izračunov, katerih skupna vrednost naj bi znašala okoli 850 tisoč evrov.

Vendar se odločitev za vračanje glob zdi še toliko bolj vprašljiva ob nedavni ugotovitvi Specializiranega državnega tožilstva, ki je za portal Necenzurirano potrdilo, da preiskave policije med protesti v času Janševe vlade niso odkrile kaznivih dejanj. Nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs je to označil kot potrditev, da obtožbe proti vladi Janeza Janše, direktorju policije dr. Antonu Olaju in policiji niso imele osnove, hkrati pa je kritiziral trenutno vlado za njihovo odločitev o odpustkih, ki jo vidi kot populistično.

[Vir: Nova24]; Portal24; Foto: