Protesti v Jeruzalemu: Zahteve po odstopu Netanjahuja

Benjamin Netanjahu [Foto: Zajem zaslona]

Protesti v Jeruzalemu: Zahteve po odstopu Netanjahuja

Protivladni protestniki so se zbrali pred domom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Jeruzalemu, kjer so prižgali kres in pozivali k njegovemu odstopu. Transparenti z napisi, kot je “Zapuščeni smo – Volitve zdaj!”, so odražali splošno nezadovoljstvo protestnikov, ki so svoje zahteve izražali tudi z vzkliki po megafonih, mahanjem z zastavami in udarjanjem po bobnih. Policisti so stali ob barikadah, a protesti so potekali brez večjih incidentov.

Pogostost protestov se je povečala, odkar se nadaljuje izraelska vojna proti Hamasu v Gazi in zaradi grožnje stopnjevanja konflikta z libanonskim Hezbolahom. Kljub temu pa trenutni protesti niso dosegli vrhunca, kot so ga pred letom dni, ko je Netanjahujeva vlada poskušala uvesti spremembe v izraelskem pravosodnem sistemu.

Protestniki, katerih število se je štelo v tisočih, so ob zahajajočem soncu na osrednji ulici Jeruzalema blokirali promet in zakurili velik kres. Podpora dogovoru, ki bi osvobodil okoli 120 izraelskih talcev, ki jih v Gazi zadržuje Hamas, je bila med množico izrazita. Kljub temu ni bilo poročil o večjih nemirih, policija pa ni uporabila vodnih topov za nadzor množice, kot je to storila med bolj burnimi protesti. V bližini premierjeve hiše pa so našli dimne bombe.

Protesti še niso spremenili politične klime v državi. Netanjahu ima v parlamentu namreč še vedno stabilno večino.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona