Protestni shod medicinskih sester, vlada jim dela krivico

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je za 22. februar napovedal protestni shod medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi. Razlog je nezadovoljstvo z decembrskim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva. Vlada se namreč ni želela pogajati o plačah medicinskih sester in drugih zaposlenih v skupini E3.

Vlada v decembra zaključenih pogajanjih s sindikati zdravstva in socialnega varstva ni privolila v zvišanje plač v plačni skupini E3, ker da so bila ta delovna mesta dviga plač deležna že v dogovoru z vlado Janeza Janše novembra 2021. Velik del zaposlenih je takrat prejel enega ali dva dodatna plačna razreda, zaposleni na najtežjih deloviščih, denimo v urgentni dejavnosti, pa pet razredov.

“Vlada je nenehno trdila, da smo novembra 2021 dobili vse in da smo porušili celotna razmerja, kar seveda ni res,” je v izjavi za medije po koncu seje republiškega odbora sindikata povedala predsednica sindikata Slavica Mencingar.

V sindikatu so ogorčeni

Mencigar je dodala, je bilo v takratnem dogovoru jasno zapisano, da se bodo pogajanja za plačno skupino E3 nadaljevala, prav tako za plačno skupino J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Slednji bo vlada stopila nasproti s posebnim projektom nagrajevanja, ki še ni bil predstavljen, o skupini E3 pa se ni želela pogajati, ker da bodo preostala nesorazmerja odpravljena v pogajanjih za nov plačni steber v zdravstvu, ki naj bi po napovedih zaživel s prihodnjim letom.

V sindikatu po besedah predsednice ne morejo privoliti v enoletno čakanje.

“Ogorčeni smo in ne razumemo ignorance vlade, da ima tako neenakopraven odnos do zaposlenih v zdravstveni negi,” je poudarila. Mencingar je spomnila, da se bodo po decembrskem dogovoru drugim zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu plače dvignile večinoma do štiri plačne razrede.

Njihova trenutna glavna zahteva je, da vlada zaposlenim v plačni skupini E3 doda toliko plačnih razredov, da bo skupni dvig z upoštevanjem dogovora novembra 2021 znašal štiri plačne razrede.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zagata: Višje plače zahtevajo tudi policisti, gasilci in Pošta

Nezadovoljstvo zaradi plačnega sistema je vedno večje. Višje plače po zdravnikih in zobozdravnikih ter pomočnicah vzgojiteljic, dodatek bodo dobili tudi sodniki in tožilci itd., zahtevajo še policisti, gasilci in poštarji.

Policijski sindikat Slovenije je v pismu premierju opozoril, da vlada obveznosti iz oktobra lani sprejetega dogovora o ukrepih na področju plač “izvršuje klientelistično in diskriminatorno”, saj problematiko rešuje le v določenih “cehovskih poklicih”.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) zato pozivajo k dvigu osnovnih plač vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ)… več tukaj.