Protestni shod slovenskih kmetov: Slovenija umira

ByAna Koren

25. aprila, 2023 , ,
"Kmečki punt" 2023 Ljubljana Foto: Branko Grims X

Protestni shod slovenskih kmetov: Slovenija umira

Pred državnim zborom je potekal drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu dni. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je na shodu dejal, da kmetje niso slišani, zato so se zbrali, da povedo svoje zahteve na glas.

Udeleženci protesta so bili na Trgu republike v Ljubljani, številni tudi ob Šubičevi ulici, kjer pozdravljajo traktoriste. Predsednik sindikata kmetov Medved je včeraj povedal, da se jih bo na protest pripeljalo okoli 500.

Kmetje pred poslopjem parlamenta opozarjajo na vse večja bremena in pritiske na kmetijstvo. “Dovolj je,” je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved ter vlado pozval k izpolnitvi vseh njihovih zahtev glede odprave okoljskih in administrativnih omejitev.

“Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi,” je dejal Medve. Spomnil je, da se je sindikat kmetov s preostalimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo v interesu kmetijstva, odločil za vseslovenski protestni shod kmetov, ker so razmere za kmetovanje nevzdržne.

Nerazumna zakonodaja

Pri tem je naštel okoljske omejitve, davčna bremena, nerazumno zakonodajo, ki je “pisana s strani posameznih skrajnih okoljevarstvenikov, daleč stran od kmetij”.

Sindikat je vladi in ministrom dal čas in možnost, da skupaj poiščejo rešitve, je dejal Medved. Sindikat je vladne odgovore označil za nesprejemljive, zavajajoče in ponižujoče. “Ker naš glas ni slišan, pripombe in komentarji neupoštevani, v javnosti pa se daje občutek strinjanja kmetijskih organizacij s številnimi omejujočimi zakonodajnimi ukrepi, ni druge poti, kot da to povemo jasno in na glas vsem,” je pojasnil razloge za protest.

“Danes smo tukaj, ker želimo ohraniti svojo pravico do kmetovanja. Zahtevamo vzdržne pogoje za delo in politiko, ki bo pravična,” je dejal. Poudaril je, da so kmetje povezani, kot že dolgo ne, zato bodo vztrajali do konca. “Vladi dajemo ponovno opozorilo, naj začne delati še v dobrobit kmetijstva in poišče rešitve za kmeta in potrošnika,” je dejal.

Prehranska varnost

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je opozoril, da v Sloveniji ne bo prehranske varnosti, če politika ne bo ustrezno zaščitila kmetijskih površin in če bo dopustila uveljavitev nesmiselno in netrajnostno postavljenih okoljskih ukrepov. Florjančič je pomnil na napovedane nove omejitve zaradi Nature 2000. Kmetje zahtevajo tudi jasno sledljivost porekla hrane po celotni verigi.

“Zakaj protest? Zato, ker slovenski uradniki z netransparentnim in samovoljnim odločanjem ter slepim prikimavanjem zahtevam iz bruseljskih pisarn slovenskemu kmetu jemljejo njegovo mesto, njegovi družini prihodnost, slovenski naravi skrbnika, slovenskemu državljanu pa našo domačo hrano,” je strnil Florjančič.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je dejal, da je treba v pripravo zakonov vključiti stroko in kmete. “Res je, da se pri šahu ponavadi najprej žrtvuje kmeta, vendar pa je samo kmet tisti, ki lahko zamenja kraljico,” je dejal. Kritičen je bil do predlogov nekaterih glede nadzora nad živalmi. Zatrdil je, da so kmetje tudi s pomočjo stroke uspeli ohraniti pitno vodo.

Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je spomnila, da kmetje nimajo veliko časa. Marsikdo je zato danes ostal doma, da bi bila dela v hlevu in na njivi pravočasno postorjena.

Zavrnila je mnenje nekaterih, da so kmetje lenuhi, ki se jih podpira s subvencijami. Zatrdila je, da je hrana, glede na način pridelave, neoporečna. Kmetje skrbijo tudi za izobraževanje, je poudarila. “Spoštujemo vse oblike življenja, zato s svojimi živalmi in rastlinami ravnamo odgovorno,” je dejala. Ule je pozvala k podpori, saj “podeželje ni in ne sme postati muzej na prostem”.

https://twitter.com/janezsnoj/status/1650786621212577792?s=20

Zahteve kmetov

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni, da se neposredna plačila uskladi z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč ter zavrne uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

vir Foto: Branko Grims Twitter