Protestniki Just Stop Oil z oranžno barvo poškropili Stonehenge (video)

ByAna Koren

19. junija, 2024
Stonehenge [Foto: Pexels]

Protestniki Just Stop Oil z oranžno barvo poškropili Stonehenge

Danes so protestniki okoljevarstvene skupine Just Stop Oil poškropili britanski Stonehenge. Posnetki, objavljeni na družbeni platformi X, prikazujejo, kako so z oranžno barvo prekrili nekatere kamne v znameniti prazgodovinski megalitski strukturi.

Na videoposnetku, ki ga je objavila skupina Just Stop Oil, sta vidna dva protestnika, oblečena v belo, ki tečeta proti dvema megalitoma in ju barvata z barvo v spreju, medtem ko tretja oseba poskuša preprečiti njuno dejanje.

Unescova dediščina

Stonehenge, ki se nahaja v južni Angliji, je del Unescove svetovne dediščine in ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Veliki Britaniji. Ta prazgodovinska struktura je sestavljena iz velikih kamnitih blokov, postavljenih v krožno obliko, in je stara več kot 4.000 let. Njegov namen in način gradnje ostajata delno skrivnost, kar dodatno prispeva k njegovi privlačnosti.

Just Stop Oil in njihovi protesti

Organizacija Just Stop Oil je v Veliki Britaniji zaslovela z razdiralnimi protesti, s katerimi opozarja na problematiko podnebnih sprememb in varstva okolja. Njihova dejanja so doslej vključevala zapiranje glavnih cest, prekinitev kulturnih in športnih prireditev ter vandalizem.

Med odmevnejše incidente spadajo polivanje slike Johannesa Vermeerja Dekle z bisernim uhanom s paradižnikovo juho lani novembra. Drugi aktivist je roko prilepil na steno ob sliki, za kar sta bila oba protestnika obsojena na dva meseca zapora, od tega enega pogojno. Oktobra 2022 so pločevinke paradižnikove juhe metali tudi na Van Goghovo znamenito sliko Sončnice v Narodni galeriji v Londonu. Pred tem so z oranžno barvo poškropili skoraj 200 let star spomenik Wellington Arch v Londonu.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels