Protestniki v Malagi proti množičnemu turizmu: “To ni turizem, to je invazija”

ByAna Koren

30. junija, 2024 , ,
Malaga, Španija [Foto: Pixabay]

Protestniki v Malagi proti množičnemu turizmu: “To ni turizem, to je invazija”

V soboto je v španskem mestu Malaga na tisoče ljudi protestiralo proti množičnemu turizmu. Protestniki so izrazili jezo zaradi visokih najemnin in pomanjkanja stanovanj. Protest je potekal v središču mesta, številni udeleženci pa so nosili napise kot “Malaga ni naprodaj” in “To ni turizem, to je invazija”.

Po navedbah organizatorjev se je protesta udeležilo okoli 25.000 ljudi. Časopis El País je sicer poročal, da je bilo protestnikov okoli 15.000. Malaga se tako pridružuje vrsti španskih mest, kjer so potekali podobni protesti proti množičnemu turizmu, vključno z Mallorco, Barcelono in Kanarskimi otoki.

Protest v Malagi je bil po poročanju več španskih medijev eden največjih v mestu v zadnjem času. Organiziralo ga je združenje najemnikov Sindicato de Inquilinos e Inquilinas, ki opozarja, da vse več turistov in številna stanovanja povzročajo pomanjkanje stanovanjskih prostorov in druge težave v mestu.

“Mesto trpi in veliko je nezadovoljstva. Predvsem je treba na mizo postaviti stanovanjski problem,” je dejal tiskovni predstavnik organizatorja Curro Machuca, poroča El País. Na protestu se je pojavila tudi palestinska zastava, kar je dodatno poudarilo mednarodno dimenzijo nezadovoljstva.

Malaga ima več kot 12.000 zakonito registriranih počitniških hiš, kar je več kot katero koli drugo špansko mesto, razen Madrida in Barcelone. Poleg tega številne zasebne počitniške hiše v Malagi in drugod delujejo nezakonito.

“Razmere so nevzdržne. Nemogoče je kupiti hišo,” je dejala protestnica María Franco. Inženirka Sonia Raya je medijem povedala, da je nedavno videla garažo brez oken v Malagi, ki so jo ponujali kot stanovanje za mesečno najemnino 600 evrov.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Pixabay