Protestniki zažgali švedsko veleposlaništvo v Bagdadu

Danes zgodaj zjutraj je več sto protestnikov vdrl v švedsko veleposlaništvo v središču Bagdada, in sicer v znak protesta proti predvidenemu sežigu Korana na Švedskem. Protestniki, podporniki šiitskega klerika Muqtade Sadra, so izrazili svoje nezadovoljstvo nad drugim napovedanim sežigom Korana na Švedskem v zadnjih tednih.

Po vdoru v veleposlaništvo so protestniki stopili na njegovo obzidje in zažgali stavbo. Na srečo je bilo vse osebje veleposlaništva v Bagdadu na varnem. V izjavi je tiskovni urad švedskega zunanjega ministrstva obsodil napad. Poudaril je, da morajo iraške oblasti zagotoviti zaščito diplomatskim misijam.

Vse skupaj se je začelo, ko je švedska policija ugodila prošnji za javno srečanje pred iraškim veleposlaništvom v Stockholmu, ki jo je vložil moški, ki naj bi želel zažgati Koran in iraško zastavo. Videoposnetki, ki so bili objavljeni v skupini Telegram z imenom One Baghdad. Posnetki so prikazovali, kako se je skupina protestnikov zbrala okoli veleposlaništva, vzklikala pro-Sadrove slogane in kasneje vdrla v kompleks, kjer so začeli goreti dokumenti in notranjost stavbe.

Iraško zunanje ministrstvo je tudi izdalo izjavo, v kateri je obsodilo incident in naročilo hitro preiskavo, da bi se identificirali storilci ter jih privedli do odgovornosti.

Svoboda govora

Muqtada Sadr, ena najmočnejših iraških osebnosti, je že prej pozval k protestom proti Švedski. Prav tako je zahteval izgon švedskega veleposlanika po incidentu, ko je Iračan zažgal Koran v Stockholmu. Incident je povzročil tudi odzive vlad več muslimanskih držav, ki so protestirale zaradi dejanja. ZDA so obsodile napad, vendar so tudi poudarile, da podpirajo svobodo izražanja, ki je del švedske izdaje dovoljenja.

Po požigu veleposlaništva so se varnostne sile razporedile v notranjost kompleksa, da bi pogasile ogenj. Večina protestnikov se je umaknila, nekaj pa jih še vedno vztraja pred veleposlaništvom. Irak je zahteval izročitev moškega, ki je bil obtožen agitacije proti etnični ali nacionalni skupini, da bi mu sodili v državi.

Napetost in nezadovoljstvo med protestniki v Bagdadu se še naprej stopnjuje, medtem pa je situacija v zvezi s švedskim veleposlaništvom v Bagdadu še vedno v fazi preiskave. Iraške oblasti skušajo zagotoviti varnost diplomatskim misijam in preprečiti morebitne nadaljnje incidente.

vir Foto: Arab Intelligence Twitter Portal24