Proti Aleksandru Vučiću vložena kazenska ovadba

Proti Aleksandru Vučiću vložena kazenska ovadba

Predstavniki treh opozicijskih desnih strank so proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću vložili kazensko ovadbo. Obtožujejo ga, da je s priznanjem evropskega načrta za Kosovo in pristankom na njegovo izvajanje zagrešil kazniva dejanja veleizdaje, kapitulacije in protiustavnega delovanja. V zadnjih tednih so se pogajanja o Kosovu okrepila. Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se srečala dvakrat, konec februarja v Bruslju in sredi marca na Ohridu.

Kosovo in Srbija sta se ob posredovanju visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella dogovorila o izvajanju sporazuma EU o normalizaciji odnosov. Podpisala nista še ničesar, čeprav sta tako EU kot ZDA dejala, da sta sporazum in njegovo izvajanje obravnavana pravno zavezujoč dokument. Zaradi sprejetja sporazuma sta se tako Vučić kot Kurti znašla pod pritiskom političnih nasprotnikov in drugače mislečih.

Kazensko ovadbo so podali na višje tožilstvo

Kazensko ovadbo zoper Vučića so vložili na višjem državnemu tožilstvu v Beogradu s podpisi 28 poslancev Nove DSS, Zavetnikov, gibanja Dveri in Gibanja za obnovo Kraljevine Srbije (POKS) v srbskem parlamentu.

Vodja POKS Vojislav Mihailović je v obrazložitvi kazenske ovadbe ocenil, da je Vučić s sprejemom sporazuma kršil 36. člen kazenskega zakonika (priznanje kapitulacije in okupacije), 307. člen (ogrožanje ozemeljske celovitosti države) in 320. člen (protiustavno delovanje). ).

“Z ogrožanjem ozemeljske celovitosti Srbije pri izvajanju načrta bo Vučić nedvoumno priznal vse dokumente lažne države Kosovo,” je dejal Mihailović. Dejal je, da te stranke ne bodo opustile boja, da Vučiću preprečijo njegovo namero. Poudaril je, da je v preambuli ustave zapisano, da je Kosovo sestavni del Srbije.

Mihailović je še ocenil, da je po ukazu Vučića že mesec dni blokirano delo parlamenta, da bi se izognili razpravi o Kosovu. Napovedal je, da bodo te stranke in njihovi privrženci pozvali državljane Srbije k boju proti Vučićevi protidržavni politiki prek zunajparlamentarnih sredstev.

Vodja gibanja Dveri: Vučić je zagrešil vrsto kaznivih dejanj

Vodja gibanja Dveri Boško Obradović je ocenil, da bo obravnava prijave v pravosodju predstavljala preverjanje, ali v Srbiji obstaja neodvisno tožilstvo in ali so pred tem organom vsi državljani enaki. Zatrdil je, da je Vučić zagrešil številne kaznivih dejanj glede priznanja Kosova.

Obradović je vprašal, zakaj ni rednega spomladanskega zasedanja srbskega parlamenta, predvidenega za 1. marec, če vlada v zvezi s tem dogovorom nima česa skrivati. Predstavnik stranke Zavetniki Zoran Zečević je Vučića obtožil, da je izdajalec Srbije.

vir Foto: STA