Keith Johnson, vlagatelj v Dogecoin, je včeraj na zveznem sodišču na Manhattnu proti Elonu Musku vložil tožbo težko kar 258 milijard dolarjev. Johnson je Muska obtožil, da vodi piramidno shemo, ki podpira kriptovaluto. Obtožil ga je reklamiranja Dogecoina in zvišanja njegove cene.

Tožba navaja, da naj bi se toženi že od leta 2019 zavedali, da Dogecoin nima vrednosti, vendar so ga podpirali, da jo pridobil. Musk, naj bi glede na navedke v tožbi, kot najbogatejši človek na svetu izrabil svoj vpliv za upravljanje in manipulacijo piramidne sheme Dogecoin. Tožba vključuje komentarje Warrena Buffetta, Billa Gatesa in drugih, ki dvomijo o vrednost kriptovalute.

Zahteve

Johnson zahteva 86 milijard dolarjev odškodnine. Zahtevana vsota predstavlja upad tržne vrednosti Dogecoina od maja 2021. Johnson prav tako želi preprečiti Musku in njegovim podjetjem, da bi promovirali Dogecoin. Od sodnika pa Johnson želi, da trgovanje z Dogecoin po zvezni in newyorški zakonodaji razglasi za igro na srečo. Padec Dogecoina naj bi se začel v času, ko je bil Musk gost v oddaji NBC “Saturday Night Live”. V oddaji je Musk igral fiktivnega finančnega strokovnjaka v segmentu “Weekend Update” Dogecoin imenovan “hustle” (prevara op.p.).

Iz podjetja Tesla so februarja 2021 sporočili, da so kupili za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov in kriptovaluto za kratek čas sprejeli tudi kot plačilo za nakup njihovih Vozel.

Dogecoin je v četrtek trgoval za približno 5,8 centa, maja 2021 pri približno 74 centih je bil vreden največ.

Foto: Reuters