Voditelji EU so se danes v Bruslju izbrali na dvodnevnem izrednem vrhu. Osredotočili se bodo na vojno v Ukrajini, energetsko odvisnost in naložbe v obrambo. Sejo dnevnega reda bi naj zasenčila dolgotrajna pogajanja o predlaganem embargu na rusko nafto za vso EU.

Minili so namreč že štirje tedni, odkar je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila predlog za postopno ukinitev vseh ruskih naftnih derivatov do konca leta. Embargo je bil namenjen tako uvozu po morju kot po cevovodih.

Nasprotovanje embargu

Več držav članic, vključno z Madžarsko, Slovaško, Češko in Bolgarijo, pa so kmalu po njeni objavi izrazile zaskrbljenost. Zaprosile so tudi za prilagojene izjeme, saj bi tako imele več časa za prilagoditev svojih rafinerij in ublažitev vpliva embarga na gospodarstvo. Preboja ni prineslo niti več krogov pogajanj, pri čemer se je Madžarska izkazala kot glavni in najbolj glasen nasprotnik.

Madžarski premier Viktor Orbán je zahteval, da se ukrep umakne z dnevnega reda vrha. A temu vprašanju se bo do trenutka, ko voditelji sedejo za mizo, če ne bo dogovora nemogoče izogniti.

Potrpežljivost Ukrajine pa je na koncu. Minister za zunanje zadeve Dmytro Kuleba je namreč na Twitter zapisal, da je treba šesti sveženj sankcij EU vključno z embargom na nafto odobriti čimprej.

Za sankcije EU je potrebno soglasje vseh 27 držav članic.

Izjema za cevovod

Glede na najnovejši osnutek, ki je bil razposlan med veleposlanike bi lahko uvedli pomemben popravek: popolno izvzetje za nafto, ki v Evropo priteče po cevovodih.

Med 70 do 85 % ruske nafte, uvožene v EU pride v pristanišča , preostanek pa prihaja neposredno po naftovodu Druzhba. To je ogromni kanal, ki napaja rafinerije na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem, Češkem, v Avstriji in Nemčiji. Te rafinerije so se navadile na zanesljive in primerljivo poceni dobavo določene vrste ruske nafte. Pričakujejo, da bo nenaden prehod na druge ponudnike drag in moteč. Madžarska trdi, da bi jo prehod lahko stal skoraj 800 milijonov evrov, trajal pa bi do štiri leta.

Evropska komisija je predstavila  načrt za odmik od vseh ruskih fosilnih goriv s ceno 210 milijard evrov, 2 milijardi evrov pa je namenjenih prenovi naftne infrastrukture.

Preden so embargo na nafto razkrili, je Komisija med članicami ugotavljala, ali je dovolj politične volje za sprejetje najbolj radikalnega proti Moskvi v maščevanje za njeno brutalno invazijo na Ukrajino.

Varnost hrane

Prvi dan vrha se bo začel danes ob 16. uri po srednjeevropskem času in bo osredotočen na vojno v Ukrajini in neposredne finančne potrebe države.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky je dejal, da ukrajinska vlada za plačilo osnovnih storitev in ohranjanje gospodarstva, na mesec potrebuje več kot več kot 7 milijard dolarjev na mesec.

EU si prizadeva za zagotavljanje posojil v vrednosti 9 milijard evrov za makrofinančno pomoč. EU razpravlja tudi o idejah, kako financirati povojno obnovo Ukrajine, vključno z zaplembo premoženja v ruski lasti. Zaplemba premoženja, vojaška podpora in finančna pomoč bodo v današnjih razpravah zelo pomembne. Predsednik Zelensky naj bi voditelje nagovoril prek videokonference.

Na torkovem zasedanju bo sodeloval tudi senegalski predsednik Macky Sall, ki je trenutni predsednik Afriške unije. Predsednik Sall bo predstavil afriško perspektivo za razpravo o vse večji krizi s hrano, ki je prav tako posledica vojne.

Voditelji EU bodo pretehtali tudi, kako omogočiti vzpostavitev alternativnih trgovinskih poti iz Ukrajne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je pripravljen pomagati pri premagovanju prehranske krize, če bodo “politično motivirane” sankcije, ki jih je uvedel Zahod, odpravljene. 

Ursula von der Leyen pa pravi, da pogovori o deblokadi Črnega morja potekajo, Rusijo pa obtožila, da je odgovorna za stradanje milijonov ljudi.

Vir: Euronews

Foto: AP