Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Berlinu na prvem dvostranskem obisku srečala z ministrico za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije Annaleno Baerbock.

Ministrici sta razpravljali o aktivnostih za krepitev dvostranskih odnosov s poudarkom na strateškem dialogu med državama. Podpisali sta Akcijski načrt za obdobje 2022-2024. Med temami je bila tudi vojna v Ukrajini in sodelovanje v projektih humanitarne pomoči državi, širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, Stockholmska pobuda za neširjenje jedrskega orožja in podnebne spremembe.

“Moj prvi dvostranski obisk v Berlinu po prevzemu funkcije je pomembno simbolno sporočilo, da je slovenska zunanja politika usmerjena v jedro Evrope, da smo zavezani temeljnim evropskim vrednotam in spoštovanju vladavine prava. Slovenija in Nemčija delita poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti in imamo odlične dvostranske odnose. Nemčija je tudi najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Odlično sodelujemo tudi v okviru Evropske unije in drugih mednarodnih forumih. Z nemško zunanjo ministrico naju povezuje tudi to, da sva prvi ženski zunanji ministrici v Sloveniji in Nemčiji. Zavzemava se za enakost spolov skozi zunanjepolitične aktivnosti kot tudi za podporo širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan.”

Tanja Fajon

V okviru obiska v Berlinu se je ministrica Fajon sestala tudi s predstavniki Zveznega združenja nemške industrije.

O stališčih Tanje Fajon do Ukrajine, ki so bila še pred leti drugačna, smo pisali tukaj.

Foto: MZZ RS