Ameriški senat je včeraj naredil prvi korak k sprejetju posodobljene zakonodaje o nadzoru nad orožjem v državi. Spremembo sta spodbudili dve množični streljanji v državi. ZDA se že dolgo trudi zajeziti nasilje z orožjem.

Senatorji so glasovali za pospešitev sprejetja dvostranskega paketa ukrepov za zaostritev zveznih zakonov o orožju. Pričakuje se, da bo senat o predlogu zakona, ki je spisan na 80 straneh, glasoval ta teden. Predlog zakona, ki je bil predstavljen včeraj, ni tako omejevalen, kot so si prizadevali Bidnovi demokrati. Če bo zakon sprejet, bo to najpomembnejši ukrep za boj proti nasilju z orožjem, sprejet v zadnjih letih.

Zakonodaja vključuje določbe, ki bi državam pomagala vzeti orožje tistim, za katere menijo, da so nevarni sebi ali drugim. Tako bi zaprli tudi tako imenovano fantovsko vrzel. Gre za prodajo orožja tistim, ki so obsojeni zlorabe izvenzakonskih partnerjev. Predlog zakona ne dovoljuje dviga starostne meje z 18 na 21 let za nakup avtomatskega orožja. 

Vodja večine v senatu Chuck Schumer pričakuje, da bo zakon sprejet ta teden. Senator Chris Murphy je zakon označil za “najpomembnejši del zakonodaje proti nasilju z orožjem, ki ga bo kongres sprejel v 30 letih.”

Senat s 100 sedeži je enakomerno razdeljen med obe stranki. Zakonodaja bo potrebovala podporo vsaj 10-ih republikancev, da bi premagala proceduralno oviro. 50 demokratom, se je tako, da bi glasovali za novo zakonodajo, pridružilo 14 republikancev.

Največji orožarski lobi v državi, National Rifle Association, je na Twitterju sporočil, da novi zakonodaji nasprotuje. Zlorabili bi jo lahko za omejevanje zakonitih nakupov orožja. Izjava politično močne skupine bi lahko vplivala na število republikancev, ki bodo glasovali o ukrepu.

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: