Prvi sestanek Hana s premierjem Golobom uspešen

Matjaž Han [Foto: Vlada RS]

Prvi sestanek Hana s premierjem Golobom uspešen

Matjaž Han, novi predsednik Socialnih demokratov (SD), se je danes prvič po izvolitvi srečal s predsednikom vlade Robertom Golobom. Pogovor, ki je potekal v duhu nadaljnjega sodelovanja, je potrdil, da kljub nedavnim kadrovskim spremembam na čelu SD podpredsedniška mesta v vladi ostajajo nespremenjena.

Na srečanju v vladi je Han poudaril, da sta se z Golobom “lepo” pogovorila in izrazila zadovoljstvo nad izkupičkom pogovorov. “Današnji sestanek je potrdil moj optimizem glede prihodnjega sodelovanja v koaliciji,” je dejal Han, ki je funkcijo prevzel po sobotnem kongresu stranke.

Vlada bo še naprej imela dva podpredsednika iz vrst koalicije. Tanja Fajon ostaja podpredsednica vlade, prav tako svoje mesto ohranja nekdanji koordinator Levice, Luka Mesec. Han je že na kongresu napovedal, da se bo podpredsedniškemu mestu odpovedal, s čimer preprečuje možnost, da bi vlada imela izključno moške podpredsednike.

Koalicijski partnerji so bili glede teh odločitev previdni, a Han zagotavlja, da se bo o pomembnih vprašanjih še naprej dialogiralo znotraj koalicije. “O stališčih, ki mi jih je danes predstavil predsednik vlade, bomo razpravljali v stranki, nato pa kot dobri partnerji v koaliciji,” je sklenil Han.

SD poslanci zavrnili ponujen odstop Prednika

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov (SD) Jani Prednik je ponudil odstop z mesta vodje poslanske skupine, a je prejel enotno podporo svojih kolegov poslancev. O svoji odločitvi je že obvestil tudi novega predsednika SD, Matjaža Hana.

Ta poteza sledi nedavnemu volilnemu kongresu stranke, na katerem Prednik ni uspel v svoji kandidaturi za predsednika SD. Kljub neuspehu v prvem krogu glasovanja, je Prednik podprl Milan Brgleza, ki je zastopal idejo sprememb v stranki, nasproti dosedanjim praksam… več tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Vlada RS