Trenitalia, največje italijansko železniško podjetje, letošnje poletje potnikom omogoča, da svoje pse z vlaki peljejo brezplačno. Podjetje Trenitalia je nedavno objavilo, da majhnim hišnim ljubljenčkom, vključno z mačkami in psi, prevozov pri njih naslednjih nekaj mesecev ni treba plačati.

Katere živali lahko brezplačno potujejo na italijanskih vlakih?

Psi, mačke in drugi hišni ljubljenčki lahko z potujejo z vlakom brezplačno, če se prilegajo v transportno nosilko, ki meri največ 70 x 30 x 50 centimetrov. Živali morajo biti ves čas potovanja v nosilki, dovoljen pa je le en hišni ljubljenček na osebo.

Ponudba velja za vožnje z vlaki Trenitalia Freccia in Intercity. Na voljo pa je potnikom, ki potujejo v prvem in drugem razredu, pa tudi na vozovnicah Executive, Business, Premium in Standard.

Železniška družba hišnim ljubljenčkom omogoča brezplačno potovanje do 15. septembra 2022.

Italo, drugo italijansko železniško podjetje, prav tako dovoljuje brezplačno potovanje in sicer psom težkim do 5 kilogramov.

Ali lahko pripeljem večjega psa?

Potovanje z vlaki Trenitalia je dovoljeno tudi večjim psom, a morajo zanje lastniki plačati vozovnico za hišne ljubljenčke. Prav tako morajo biti večji psi pri vožnji z vlakom na povodcu in nositi nagobčnik.

Za nakup vozovnice za hišne ljubljenčke naj potniki pred nakupom izberejo možnost »potovanje s psom« na spletni strani Trenitalia, v aplikaciji ali na avtomatih na postajah.

Cena vozovnice je polovica cene redne vozovnice za drugi razred ali standardno vozovnico. Večji psi na ravni storitev Executive ali Premium, v delovnem območju, mirnem območju ali zasebnih sedežih niso dovoljeni. Prav tako niso dovoljeni na regionalnih vlakih od ponedeljka do petka od 7. do 9. ure.

Večji psi lahko potujejo tudi z vlaki Italo. In tudi tukaj za vožnjo potrebujejo vozovnico, cena je odvisna od poti. Upravljavec dovoljuje, da veliki psi potujejo v ta namen rezerviranem prostoru poleg potnikov.

Ali moj pes potrebuje potni list?

Lastniki hišnih ljubljenčkov morajo imeti med potovanjem potrdilo o psu in zdravstveno knjižico. Tuji državljani v tem primeru uporabijo potni list za hišne ljubljenčke. Evropski potni list za hišne ljubljenčke dobite pri pooblaščenem veterinarju.

Kam v Italiji s psom?

Italija je polna nastanitev, ki so hišnim ljubljenčkom prijazne. Na Siciliji je celo več vil, kamor lahko gostje pripeljejo hišne ljubljenčke. Spletno mesto za najem ‘Villatravellers’ ima izbor nepremičnin, ki so ljubljenčkom prijazne na različnih lokacijah po otoku.

Na nastanitveni strani ‘Dog Welcome’ pa so naštete tudi počitniške hiše in apartmaji, B&B, kampi in podeželske hiše, ki sprejemajo goste s hišnimi ljubljenčki po vsej Italiji. Rim je denimo s 600 psom prijaznimi hoteli, hišnim ljubljenčkom najbolj prijazno mesto v Italiji.

Foto: Pinterest